Zomrel bývalý pomocný biskup Mons. Štefan Vrablec

TRNAVA/NITRA 1. septembra 2017 - Dnes, v piatok 1. septembra vo večerných hodinách si Pán povolal do Večnosti titulárneho tasbaltského a bývalého bratislavsko-trnavského pomocného biskupa Mons. Štefana Vrableca. Zomrel vo veku 92 rokov. Informácie o dátume a čase rozlúčky so zosnulým biskupom budú zverejnené neskôr.

Biskup Štefan Vrablec sa narodil 21. februára 1925 v Závode na Záhorí. Tesne pred vianočnými sviatkami, 23. decembra 1950 bol v Ríme vysvätený za kňaza. Kvôli totalitnému režimu sa však z Talianska nemohol vrátiť na Slovensko a tak sa v roku 1951 stáva kaplánom v Cesio Maggiore. Od roku 1955 pôsobil ako farár vo farnosti Goima di Zoldo až do roku 1957, keď sa stal v Chieti špirituálom kňazského seminára. V roku 1963 pokračoval v Ríme v štúdiu špirituálnej teológie. V roku 1964 sa stal špirituálom v Assisi.
 
Od roku 1967 pôsobil ako redaktor vydavateľstva SÚSCM v Ríme a vypomáhal v Isola Farnese. V roku 1992 sa stal riaditeľom Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme.
 
19. júna 1998 bol pápežom Jánom Pavlom II. vymenovaný za titulárneho biskupa tasbaltského. 26. júla 1998 bol v Šaštíne konsekrovaný za biskupa. Jeho hlavným svätiteľom bol nitriansky biskup Mons. Ján Chryzostom kardinál Korec a spolusvätiteľmi boli bratislavsko-trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol a apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Luigi Dossena.
 
Po skoro 6 rokoch aktívnej biskupskej služby sa vzdal úradu pomocného biskupa z dôvodu veku a od 2. apríla 2004 bol bývalým bratislavsko-trnavským pomocným biskupom. Odvtedy žil na zaslúženom odpočinku najprv v priestoroch trnavského Arcibiskupského úradu, neskôr, po odchode z Trnavy, v kláštore Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul (Vincentky) v Nitre.
 
Mons. Štefan Vrablec sa vrátil do domu Otca v piatok 1. septembra 2017. Zomrel v kláštore Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul v Nitre vo veku 92 rokov života, 66 rokov kňazstva a 19 rokov biskupskej služby.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Zomrel bývalý pomocný biskup Mons. Štefan Vrablec

Mons. Štefan Vrablec počas slávnostnej ďakovnej svätej omše za dožitých 90 rokov života, ktorá sa konala 1. marca 2015 v katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Zúčastnila sa na nej okrem viacerých slovenských biskupov i početná skupina kňazov, rodina, priatelia, známi a veriaci Trnavskej arcidiecézy. (foto: Matúš Hasil)

NOVINKY