Z Trnavy do Košíc: Veriaci aj neveriaci podporili 4. národný pochod za život

KOŠICE 23. septembra 2024 - Po jedenástich rokoch sa Košice stali dejiskom Národného pochodu za život - tentokrát štvrtého, ktorý organizovali pro-life združenia pod záštitou Konferencie biskupov Slovenska. Toto významné podujatie prilákalo do metropoly východného Slovenska cez víkend 21. - 22. septembra stovky účastníkov aj z Trnavskej arcidiecézy, ktorí sa zjednotili v podpore ochrany ľudského života od počatia až po prirodzenú smrť.

Deň pred hlavným programom, v sobotu 21. septembra sa v Dóme sv. Alžbety veriaci povzbudili moderovanou adoráciou, ružencom rodín, svedectvami a piesňami. Vrcholom predvečera bola otváracia svätá omša Národného pochodu za život za účasti viacerých biskupov a kňazov, ktorú celebroval bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.
 
Počas noci zo soboty na nedeľu sa mnohí veriaci zúčastnili modlitieb a adorácie Najsvätejšej Oltárnej sviatosti v dominikánskom kostole, kde odprosovali za hriechy spáchané proti životu a prosili za obnovu kultúry života. Záujemcovia mali možnosť pozrieť si v kostole aj výstavu fotografií zobrazujúcich jednoduchý život a hrdinskú odvahu rodiny Ulmovcov počas okupačného režimu. Filmový dokument s názvom Ulmovci. Blahoslavená rodina si pred tým mohli pozrieť v kultúrnom centre Veritas.
 
V nedeľu 22. septembra v Dóme sv. Alžbety veriaci opäť slávili svätú omšu za ochranu života. Hlavným celebrantom a kazateľom bol košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. V homílii objasnil život v súvislostiach Božej vôle. „Život je sila, ktorá pramení z Boha a neuhasí ju nič, ani smrť, dokonca ani človek, ktorý by chcel vyhlásiť seba samého za zvrchovaného pána nad vlastným životom.“ „Život si človek sám nevyberá, dostáva ho celkom nezištne. Je to dar, nie problém, a preto chrániť ho je vlastne privilégiom,“ vyzdvihol ľudský život ako najväčšiu prirodzenú hodnotou, ktorú treba chrániť.
 
Apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli tlmočil pozdrav od pápeža Františka a jeho podporu Národného pochodu za život. „Nech je to pochod radosti a entuziazmu. Nech je to skutočný pochod za život. Nech je to pochod nádeje. Buďte vždy podporovateľmi života. Život je Boží dar. Buďte vždy hrdí a pripravení chrániť život.“
 
4. národný pochod za život sa začal popoludní zhromaždením účastníkov na Hlavnej ulici pri súsoší Immaculata, odkiaľ zazneli príhovory zástupcov hnutia za život a ich hostí. Po príhovoroch prešli od Dómu sv. Alžbety 2,6 km ulicami Alžbetina, Šrobárová, Kuzmányho, Hviezdoslavova, Námestie Maratónu mieru a Hlavná, pričom pochodujúci šírili pro-life atmosféru. Pochod zavŕšili príchodom k hlavnému pódiu, kde vyhlásili manifest Národného pochodu za život.
 
V 40-tisícovom protestujúcom zástupe boli aj rodiny, mladí ľudia a seniori z Trnavskej arcidiecézy, vrátane kňazov a zasvätených osôb. Generálny vikár Róbert Kiss a sekretár trnavského arcibiskupa Ján Bednárik počas dňa slávili svätú omšu za obnovu kultúry života v premonštrátskom kostole v Košiciach, čím verejne za Trnavskú arcidiecézu podporili rešpekt a ochranu života každého človeka od jeho počatia až po jeho prirodzenú smrť.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Z Trnavy do Košíc: Veriaci aj neveriaci podporili 4. národný pochod za život

V 40-tisícovom protestujúcom zástupe boli aj rodiny, mladí ľudia a seniori z Trnavskej arcidiecézy, vrátane kňazov a zasvätených osôb. (Foto: Ján Bednárik)

NOVINKY