V trnavskom Kostole sv. Heleny slávili hody

TRNAVA 18. augusta 2024 - Najmenší a najstarší kostol v Trnave otvoril v nedeľu 18. augusta svoje brány pre pútnikov, ktorí prišli osláviť titul chrámu.

Hodovej svätej omši predsedal vsdp. assessor Lukáš Blažo, ktorý je rektorom Kostola sv. Heleny. Slávnostnú homíliu predniesol otec Marián Sabol, správca gréckokatolíckej Farnosti sv. Lukáša v Trnave. Poukázal v nej na tri zdroje múdrosti: Božiu múdrosť, ľudskú múdrosť a životnú skúsenosť. „Múdrosť nás pozýva. Lebo chce odovzdať to, čo má. Keď prichádzame k Bohu, stávame sa múdrejšími a rozumnejšími,“ inšpiroval veriacich k účasti na svätých omšiach. Na záver zúčastnení prijali srdečné pozvanie rektora kostola na slávnostné agapé.
 
Rímskokatolícky Kostol sv. Heleny slúži pre potreby veriacich na území Farnosti sv. Mikuláša v centre Trnavy. Slúži aj ako farský kostol gréckokatolíckej Farnosti sv. Lukáša v Trnave a tiež pre potreby veriacich zverených starostlivosti Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky.
 
Kostol sv. Heleny je najstaršou stojacou sakrálnou stavbou v Trnave, pochádzajúcou zo 14. storočia. „Podľa odborníkov má patrocínium chrámu zasväteného sv. Helene korene v johanitskom rytierskom ráde, ktorý pred rokom 1238 spravoval aj priľahlý Špitálik. Johaniti boli známi svojou úctou ku Kristovmu krížu, ktorého pozostatky spolu s klincami, tŕňovým vencom, a krvavým konope našla svätá Helena, matka cisára Konštantína Veľkého,“ uviedol v súvislosti so sväticou rektor kostola Lukáš Blažo.
 
Túto veľkú patrónku najmenšieho trnavského kostola už niekoľké generácie veriacich prosia o jej príhovor. V dnešný deň mohli naviac získať aj plnomocné odpustky a sláviť hody nielen tela, ale najmä duše.
 
TO ABU informovala Júlia Kubicová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V trnavskom Kostole sv. Heleny slávili hody

Hodovej svätej omši predsedal vsdp. assessor Lukáš Blažo, ktorý je rektorom Kostola sv. Heleny. Slávnostnú homíliu predniesol otec Marián Sabol, správca gréckokatolíckej Farnosti sv. Lukáša v Trnave. (Foto: Júlia Kubicová)

NOVINKY