V Trnavskej arcidiecéze je obnovený jeden z najkrajších kostolov v strednej Európe

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM 21. októbra 2024 - V sobotu 19. októbra sa v prepoštskom Kostole Narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom konalo kolokvium pri príležitosti ukončenia prvej etapy reštaurovania tohto historicky a architektonicky výnimočného pútnického kostola v Trnavskej arcidiecéze.

Reštaurátorský projekt, zameraný na obnovu monumentálnej ranobarokovej štukovej a maliarskej výzdoby kostola, bol zahájený koncom roka 2022. Jeho primárnym cieľom bolo uchovanie pamiatky v barokovom výraze so zachovanými výtvarnými, kultúrnymi a historickými hodnotami, s dôrazom na záchranu jedinečnej štukovej výzdoby interiéru.
 
Na sobotňajšom kolokviu umeleckí majstri prezentovali priebeh reštaurovania. Následne sa konalo slávnostné odhalenie zreštaurovaného presbytéria, odovzdanie certifikátov o donátorstve, požehnanie trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom, pod ktorého záštitou sa projekt zrealizoval. Súčasťou podujatia bola aj prehliadka kostola s odborníkmi a záverečný raut v historickom refektári prepozitúry.
 
Reštaurovaním prešlo približne 550 m2 plochy, vrátane 40 nástenných malieb a obrazov. Počas procesu bolo objavených množstvo skutočností, ktoré detailnejšie osvetľujú historické súvislosti kostola. „Našli sa konsekračné kríže z gotického a neskorogotického obdobia, aj kríže z 19. storočia. V polygonálnom uzávere za hlavným oltárom sme objavili grafitti zo 16. a 17. storočia,“ uviedol Martin Petrek, koordinátor projektu.
 
Ako povedal, nad rámec prác projektu ešte prebiehajú práce z vlastných zdrojov - reštaurovanie kamenných prvkov presbytéria, a to na gotických sedíliích, renesančnej nike pre prepoštský stolec a barokového kamenného portálu do sakristie.
 
Obnova tohto sakrálneho a architektonického skvostu si vyžiadala náklady vo výške viac ako 500 tis. eur; bola podporená Ministerstvom kultúry cez grantový fond, Trnavskou arcidiecézou a ďalšími donormi a dobrodincami.
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnavskej arcidiecéze je obnovený jeden z najkrajších kostolov v strednej Európe

Primárnym cieľom reštaurátorského projektu je uchovanie pamiatky v barokovom výraze so zachovanými výtvarnými, kultúrnymi a historickými hodnotami, s dôrazom na záchranu jedinečnej štukovej výzdoby interiéru. (Foto: Júlia Kubicová)

NOVINKY