V Trnave sa konalo regionálne stretnutie SHM

TRNAVA 31. októbra 2014 - Vo štvrtok 30. októbra 2014 sa v priestoroch Arcibiskupského úradu v Trnave uskutočnilo regionálne stretnutie zástupcov klubov Slovenského misijného hnutia (SMH) zo západného Slovenska.

Stretnutie sa začalo svätou omšou v kaplnke Arcibiskupského úradu, ktorú celebroval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, predseda Komisie pre misie pri KBS, spolu s diecéznym riaditeľom Pápežských misijných diel Trnavskej arcidiecézy Jozefom Galovičom a duchovným sprievodcom SMH Jurajom Kyseľom. Počas svätej omše bola udelená ruža sv. Alžbety ako ocenenie celoživotnej práce najstaršieho člena, čestného predsedu SMH a nestora SHM Ľudovíta Matejova z Bánoviec nad Bebravou.
 
Po svätej omši sa konala pracovná časť stretnutia, ktorú moderovala podpredsedníčka hnutia Oľga Hlinková. Po úvodnej modlitbe odznela gratulácia k 95. narodeninám Ľudovítovi Matejovi, ktorú v mene všetkých predniesol čestný predseda SMH Florián Haviar. Zhodnotil v nej jubilantovu celoživotnú prácu pre misie, ktorá začala počas druhej svetovej vojny a trvá podnes. Jubilant sa poďakoval za to, že mu Pán Boh doprial dožiť sa tohto vysokého veku a že mohol mnohým poslúžiť. Pripomenul niektoré svoje aktivity z predchádzajúcich rokov.
 
Po príhovoroch arcibiskupa Oroscha a prítomných duchovných tajomníčka hnutia Vlasta Kubišová informovala prítomných o činnosti hnutia v tomto roku. Sestry z Misijnej kongregácie Ducha Svätého predstavili svoju prácu pre deti z ulice na Ukrajine. V podnetnej diskusii bola prítomnými ocenená mnohoročná činnosť Ľudovíta Matejova a zástupcovia klubov SMH sa navzájom informovali o svojej práci v prospech biednych a o podpore misií vo svete aj u nás.
 
Slovenské misijné hnutie v roku 1990 nadviazalo na prácu mnohých jednotlivcov podporujúcich misionárov vo svete v rokoch totality. Má sídlo v Banskej Bystrici, kde prevádzkuje Dom sv. Vincenta pre dievčatá z detských domovov a Centrum voľného času. Má misijné kluby a členov po celom Slovensku.
 
zdroj: www.tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave sa konalo regionálne stretnutie SHM

Ilustračné foto: archív ABÚ

NOVINKY