V Trnave prednášal laureát Ratzingerovej ceny za teológiu prof. Pablo Blanco Sarto

TRNAVA 10. júla 2024 - V pondelok 8. júla sa v priestoroch Arcibiskupského úradu uskutočnil mimoriadny Teologický deň kňazov Trnavskej arcidiecézy. Konal sa pri príležitosti návštevy významného španielskeho teológa a nositeľa prestížnej Ratzingerovej ceny za teológiu Prof. Dr. Pabla Blanca Sarta na Slovensku. Ratzingerová cena za teológiu je považovaná za Nobelovu cenu pre bádateľov v oblasti teológie.

Profesor Blanco je španielsky katolícky kňaz inkardinovaný v prelatúre Opus Dei. Je profesorom dogmatickej teológie na Navarrskej Univerzite v Pamplone (Španielsko). Vyštudoval hispánsku filológiu, teológiu a filozofiu, z ktorých získal tiež doktoráty. Je členom redakčnej rady prekladu diel pápeža Benedikta XVI. Opera omnia do španielskeho jazyka. Celý život sa venuje teologickému mysleniu Josepha Ratzingera, o ktorom napísal množstvo článkov, esejí a kníh.
 
Teologický deň otvoril generálny vikár Róbert Kiss, ktorý vo svojom úvodnom slove vzácneho hosťa privítal a predstavil. Následne sa prítomným kňazom prihovoril so svojou prednáškou s názvom Koncept kňazstva v myslení Jozefa Ratzingera/Benedikta XVI. profesor Blanco. Predstavil v nej tri faktory, ktoré podľa Ratzingera charakterizujú katolícke kňazstvo - Slovo, Chlieb a služba - a odlišujú ho od protestantského modelu.
 
Poukázal na intímne zjednotenie medzi Kristom a kňazom a preto radikálnu závislosť kňaza od Krista v Eucharistii. V závere prednášky predstavil desať bodov, v ktorých rozvinul profil kňaza 21. storočia podľa Benedikta XVI. Po diskusii nasledovalo predstavenie slovenského prekladu knihy profesora Blanca „Od Ratzingera po Benedikta XVI“, ktorá je syntézou myslenia Benedikta XVI. a ktorú na Slovensku vydal Spolok latinskej omše. Prípadní záujemcovia o knihu sa môžu obrátiť e-mailom na adresu knihy@spoloklatinskejomse.sk, kde si ju môžu objednať.
 
Profesor Dr. Pablo Blanco Sarto sa stal laureátom prestížnej Ratzingerovej ceny za teológiu za rok 2023. Túto cenu mu odovzdal v mene Svätého Otca Františka vatikánsky štátny sekretár Pietro kardinál Parolin.
 
TO ABU informoval Radovan Rajčák
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave prednášal laureát Ratzingerovej ceny za teológiu prof. Pablo Blanco Sarto

Profesor Pablo Blanco Sarto (na snímke uprostred) je profesorom dogmatickej teológie na Navarrskej Univerzite v Pamplone. Vyštudoval hispánsku filológiu, teológiu a filozofiu, z ktorých získal tiež doktoráty. Je členom redakčnej rady prekladu diel pápeža Benedikta XVI. Opera omnia do španielskeho jazyka. (Foto: Ľubomír Urbančok)

NOVINKY