V Okoličnej na Ostrove slávnostne požehnali obnovený kostol

OKOLIČNÁ NA OSTROVE 3. septembra 2018 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch uskutočnil v utorok 28. augusta pastoračnú návštevu farnosti Okoličná na Ostrove. Pri slávnostnej svätej omši požehnal farský Kostol sv. Augustína po rozsiahlej rekonštrukcii.

Uplynulé dva roky sa v tomto kostole nemohli sláviť sväté omše kvôli uvoľneniu stropnej konštrukcie. Obnovený kostol zásluhou kňaza Petra Nagya, terajšieho jelčianského farára, dostal ešte v roku 2012 novú strešnú krytinu. V ostatných mesiacoch prešiel celkovou rekonštrukciou interiéru, stropná konštrukcia a schody do veže boli vymenené, boli vyrobené nové lavice, kostol je vkusne vymaľovaný a aj organ dostal základnú údržbu.
 
Na začiatku svätej omše kanonik Róbert Kiss, biskupský vikár, komárňanský dekan a administrátor farnosti Okoličná na Ostrove srdečne privítal hostí, zvlášť rodáka z farnosti Gašpara Ballu, farára vo Veľkej Mači, kňazov kedysi pôsobiacich v tejto farnosti a všetkých prítomných. Poďakoval Pánu Bohu za jeho prozreteľnosť a za pomoc Trnavskej arcidiecézy. Tiež vyjadril vďaku vláde Maďarskej republiky, ktorú na slávnosti zastupoval Miklós Soltész, štátny tajomník zodpovedný za cirkevné a národnostné vzťahy a za pomoc prenasledovaným kresťanom. Zvlášť poďakoval za pomoc starostke obce Ivete Feketeovej a kostolníčke Terézii Baloghovej, i všetkým majstrom a brigádnikom.
 
Slávnostnú homíliu predniesol farár z Balogu nad Ipľom. Prítomných povzbudil k vytrvalosti v praktizovaní viery. Napriek tomu, že vo svete sa na niektorých miestach búrajú nádherné katedrály, my ich opravujeme, obnovené požehnávame a máme k nim veľkú úctu. Musíme vždy nanovo nájsť cestu k Bohu. Tak ako sv. Augustín, ktorý veľa čítal, veľa hľadal a nakoniec, aj s pomocou modlitieb svojej matky sv. Moniky, sa ako 33-ročný obrátil a stal sa biskupom. Zaželal všetkým, aby aj obnovené priestory kostola prispievali k vnútornej obnove veriacich.
 
Po skončení slávnostnej bohoslužby nasledovalo malé agape v miestnej farskej budove, ktorá bola tiež nedávno (2016) obnovená za pôsobenia kňaza Petra Nagya, terajšieho farského administrátora v Horných Salibách. Bola to radostná príležitosť ako budovať duchovný chrám veriacich, ktorí majú v jednote viery a lásky, jedno srdce a jednu myseľ tak, ako mali prví kresťania v Jeruzaleme.
 
TO ABU informoval Róbert Kiss
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Okoličnej na Ostrove slávnostne požehnali obnovený kostol

Pri slávnostnej svätej omši v utorok 28. augusta 2018 požehnal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch farský Kostol sv. Augustína po rozsiahlej rekonštrukcii. (Foto: Ildikó Nagyová-Miskóová)

NOVINKY