V Hrnčiarovciach sa konala oslava patrocínia svätého Maximiliána Kolbeho

HRNČIAROVCE NAD PARNOU 23. augusta 2024 - Bežné dni vystriedali v ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou slávnosťou oslavy patrocínia sv. Maximiliána Kolbeho. Pozvanie zo strany väzenského kaplána Rastislava Firmenta k slávnosti prijal Mons. František Rábek, ordinár OS a OZ SR, ktorý bol hlavným celebrantom svätej omše.

Biskup sa v homílii zameral na život sv. Maximiliána. Poukázal na hrdinský čin, ktorý vykonal v čase vojny, keď bol väznený v koncentračnom tábore v Osvienčime, ako obetoval svoj život za život druhého väzňa určeného na likvidáciu v bunkri hladu. Prepojil príklad svätca s nami a dnešnou dobou, aby sme aj my boli ochotní sa obetovať jeden za druhého.
 
Na slávnosti sa zúčastnil riaditeľ tunajšieho ústavu Marek Kresan, vedúca výkonu trestu Soňa Valentovičová, väzenský vikár Peter Nižník, bratislavský väzenský dekan Andrej Streicher a ďalší pozvaní kňazi a laici, ktorí spolupracujú na katolíckej duchovnej službe v Hrnčiarovciach nad Parnou ako dobrovoľníci. Hudbou a spevom svätú omšu doprevádzali šikovní odsúdení.
 
Po svätej omši odsúdení predstavili krátke dramatické divadelné pásmo zo života sv. Maximilána. Slávnosť bola ukončená spoločným agapé a rozhovormi k pokračujúcej spolupráci na poli duchovnej služby.
 
Zdroj: Ordinariát OS a OZ SR
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Hrnčiarovciach sa konala oslava patrocínia svätého Maximiliána Kolbeho

Na slávnosti sa zúčastnil riaditeľ tunajšieho ústavu Marek Kresan, vedúca výkonu trestu Soňa Valentovičová, väzenský vikár Peter Nižník, bratislavský väzenský dekan Andrej Streicher a ďalší pozvaní kňazi a laici, ktorí spolupracujú na katolíckej duchovnej službe v Hrnčiarovciach nad Parnou ako dobrovoľníci. (Foto: Archív Ordinariátu OS a OZ SR)

NOVINKY