V kláštore v Horných Orešanoch oslávili sviatok svätého Benedikta

HORNÉ OREŠANY 14. júla 2024 - V sobotu 13. júla oslávili veriaci spolu s rehoľnými sestrami benediktínkami v Horných Orešanoch sviatok svätého Benedikta, ktorý v kalendári Katolíckej cirkvi pripadá na 11. júla. Slávnosť sa konala v rozostavanom kostole, prepojenom s Kláštorom najsvätejšej Bohorodičky.

Slávnostná svätá omša sa začala v podvečerných hodinách. Liturgicky jej predsedal trnavský arcibiskup Ján Orosch. Spolu s trnavským arcibiskupom slávnostnú svätú omšu koncelebrovalo viacero kňazov z Trnavského arcibiskupského úradu, Smolenického dekanátu a iných častí Slovenska, medzi inými aj benediktíni zo Sampora. Sestry benediktínky tento sviatok oslavujú každý rok v rozostavanom kostole v obsi Horné Orešany pri Trnave, ktorý je napojený na ich kláštor.
 
Hlavný celebrant slávnostnej svätej omše, trnavský arcibiskup Ján Orosch sa v homílii zameral na niektoré aspekty a výzvy života sv. Benedikta, ktorý je zakladateľom benediktínskeho rádu. Vyzdvihol jeho úlohu ako patróna Európy pre dnešné časy.
 
Po skončení slávenia Eucharistie bolo pre všetkých zúčastnených veriacich pripravené už tradičné malé agapé, počas ktorého sa veriaci mohli porozprávať navzájom medzi sebou, ale aj s prítomnými kňazmi a rehoľnými sestrami. Aj týmto vzájomným zdieľaním sa vyjadrili radosť zo sláveného sviatku patróna Európy.
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
V kláštore v Horných Orešanoch oslávili sviatok svätého Benedikta

Sestry benediktínky tento sviatok oslavujú každý rok v rozostavanom kostole, ktorý je napojený na ich kláštor. (Foto: Matúš Brezovský)

NOVINKY