V Bazilike sv. Mikuláša ukončili 72. ročník Trnavskej novény

TRNAVA 22. novembra 2016 - V pondelok 21. novembra vyvrcholil 72. ročník Trnavskej novény, ktorý bol tematicky spojený s mimoriadnym Svätým rokom milosrdenstva. Ten ukončil Svätý Otec František zatvorením Svätej brány na Pápežskej bazilike sv. Petra v deň, keď celá Cirkev slávila sviatok Krista Kráľa.

Pozvanie byť hlavným celebrantom a slávnostným kazateľom na záverečnej slávnostnej svätej omši prijal rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik. Spolu s ním slávili svätú omšu trnavský arcibiskup Ján Orosch, emeritný arcibiskup Ján Sokol, generálny vikár Mons. Ján Pavčír, kňazi Trnavskej arcibiskupskej kúrie a množstvo kňazov Trnavskej arcidiecézy, ako i z iných slovenských diecéz.
 
V homílii sa biskup Stolárik zamýšľal nad životom a dielom sv. Jána Pavla II. vo svetle milosrdenstva (Tešiť zarmútených...). Tento svätec modernej doby je nazývaný nielen pápežom milosrdenstva, ale tiež pápežom Fatimského posolstva. S týmto posolstvom je spojená i Trnava, pretože v krypte Katedrály sv. Jána Krstiteľa je pochovaný veľký šíriteľ úcty k Fatimskej Panne Márii a Fatimského posolstva, exilový biskup Pavol Mária Hnilica SJ.
 
V spomínanom posolstve Panna Mária ľudstvo nestraší, iba ho pozýva k tomu, aby vedelo čítať znamenia doby, obrátilo sa a tak naplno využilo milosti, ktoré mu Boh ponúka. Zjavenia Panny Márie vo Fatime veľmi dráždili slobodomurárov. Starosta krajského mesta Vila Nova de Ourém prichádza 13. augusta 1917 do Fatimy, zoberie všetkých troch malých vizionárov do auta a odvádza ich do svojej vily, do krajského mesta. Tam deti vypočúval a zastrašoval, žiadal ich aby odvolali zjavenia, aby pripustili, že klamali. Hyacintke hovorí, že ak toto všetko neodvolá, má tam kotol s vriacim olejom a v tom oleji ju uvarí... I dnes sa nájdu ľudia, ktorí odhovárajú od náboženských stretnutí, od duchovných podujatí, od procesií, ktoré sú podľa nich už prekonané. Vysmievajú sa z toho. Netreba cúvnuť, ale využiť čas milosti, ktorý nám tu a teraz Božie milosrdenstvo ponúka k tomu, aby sme sa zasvätili Jemu, aby sme tento čas nepremárnili.
 
Biskup Stolárik pripomenul počúvajúcim pútnikom a duchovne zjednoteným veriacim cez katolícke médiá, že aj Trnavská novéna je takýmto časom milosti. Vďaka Trnavskej Matke Božej sa mohli Trnavčania spolu s mnohými obyvateľmi Slovenska duchovne obnoviť a pripraviť sa tak na vstup do nadchádzajúceho Adventu.
 
Na záver svätej omše sa trnavský arcibiskup Ján Orosch poďakoval biskupovi Stolárikovi za to, že prijal pozvanie na slávenie záverečného dňa Trnavskej novény a tiež za slová povzbudenia. Poďakoval i všetkým organizátorom, ale i účastníkom, ktorí sa po deväť dní na piatich svätých omšiach denne zhromažďovali v Bazilike sv. Mikuláša. K poďakovaniu sa pridal i zástupca veriacich Anton Horváth. Nasledovala modlitba zverenia Trnavskej arcidiecézy pod ochranu Panny Márie, ktorú sa jednohlasne pomodlili všetci pútnici spolu s biskupmi a kňazmi. Za zvuku fanfár asistenti zložili milostivý obraz Trnavskej Panny Márie z hlavného oltára baziliky. Po jeho prenesení zo svätyne do mariánskej bočnej kaplnky chrámu sa bazilika rozozvučala slávnostným spevom „Te Deum“. Záverečným apoštolským požehnaním rožňavského diecézneho biskupa Stanislava Stolárika slávnosť ukončili.
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Bazilike sv. Mikuláša ukončili 72. ročník Trnavskej novény

Záverečným apoštolským požehnaním rožňavského diecézneho biskupa Stanislava Stolárika Trnavskú novénu 2016 ukončili. (foto: Michal Stríženec)

NOVINKY