Trnavský arcibiskup požehnal centrum Samária v Hlohovci

HLOHOVEC 24. mája 2015 - V stredu 20. mája, v popoludňajších hodinách, zavítal do farnosti Hlohovec trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch pri príležitosti požehnania a otvorenia centra charitatívneho združenia Samária.

Slávenie začali svätou omšou vo farskom Kostole sv. Michala o 16.45 hodine. Trnavský arcibiskup v homílii najprv porovnal situáciu u nás a v Afrike, kde je skutočná chudoba. Potom sa zameral na fakt, že v dnešnej spoločnosti je problémom najmä morálna chudoba. Častokrát musíme čeliť mnohým útokom, kedy svet vníma len to negatívne, čo pod vplyvom dedičného hriechu vykonajú synovia a dcéry Cirkvi, a nie aj to pozitívne, čo Cirkev koná. A to pozitívne je i dielom Samárie. Arcibiskup Orosch spomenul aj príklady mnohých svätých i laikov, čo sa zaslúžili o rozvoj zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, ktorá vždy vyplývala z kláštorov alebo kresťanstva. Napríklad Alpu vymysleli františkáni, a kamilky sa volajú podľa sv. Kamila, a jeho nasledovníci nosili na habite červený kríž ako prví. Na záver homílie povzbudil všetkých, aby vytrvali v konaní tohto dobrého diela na pomoc núdznym. Medzi prítomnými kňazmi nechýbal dekan farnosti Marek Jesenák, kaplán Peter Belý, brat Filip Čierny OFM, biskupský vikár Róbert Kiss a osobný sekretár arcibiskupa Milan Červeňanský.
 
Po svätej omši nasledovalo požehnanie objektu centra, ktoré sa nachádza v priestoroch bývalej fary. Trnavský arbibiskup Ján Orosch a vedúca centra Helena Dzurechová prestrihli pásku, čím centrum oficiálne otvorili. Nasledoval príhovor Heleny Dzurechovej, arcibiskupa Jána Oroscha a nakoniec hlohoveckého dekana Mareka Jesenáka. Tí sa potom zapísali aj do pripravenej kroniky. Milým spestrením bolo divadelné predstavenie o živote Alžbety Durínskej, ktorá je patrónkou charity. Prípitok predniesol páter Filip a nasledovalo malé občerstvenie spolu s prehliadkou centra.
 
V centre bude slúžiť poradenská služba, modlitebňa, detský kútik i počítačový kurz pre seniorov. Okrem toho tam funguje aj sklad vecí pre rodiny v hmotnej núdzi. Samária pomáha mnohým rodinám, ktoré to skutočne potrebujú.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavský arcibiskup požehnal centrum Samária v Hlohovci

Po svätej omši nasledovalo požehnanie objektu centra Samária, ktoré sa nachádza v priestoroch bývalej fary. Trnavský arbibiskup Ján Orosch a vedúca centra Helena Dzurechová prestrihli pásku, čím centrum oficiálne otvorili. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY