Trnavská arcidiecéza bola zbavená obvinení z finančných machinácií

TRNAVA 3. marca 2016 - Trnavská arcidiecéza so zadosťučinením prijala informácie, ktoré v uplynulých dňoch odzneli v masmédiách zo strany Prezídia Policajného zboru a Krajskej prokuratúry v Trnave, o ukončení vyšetrovania týkajúceho sa trestného oznámenia, ktoré podala audítorka M.P. v júli 2012 ohľadom hospodárenia Trnavskej arcidiecézy.

Dňa 28. júna 2012 uzavrelo bývalé vedenie Trnavskej arcidiecézy s audítorkou M.P. zmluvu na audítorské preverenie účtovných záznamov arcidiecézy z rokov 2002-2007. O štyri dni neskôr, 2. júla 2012 audítorka ukončila fyzické preverovanie účtovných záznamov. O tri dni na to dostala Generálna prokuratúra Slovenskej republiky trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania niektorého z trestných činov hospodárskych, korupcie alebo trestných činov proti majetku.
 
Podľa vyjadrenia hovorcu Prezídia Policajného zboru Martina Wäldla „vykonaným vyšetrovaním bolo preukázané, že skutok nie je trestným činom a nebol dôvod na postúpenie trestnej veci,“ a podľa vyjadrenia hovorcu Krajskej prokuratúry v Trnave Mojmíra Hunu „po preskúmaní na vec sa vzťahujúceho spisového materiálu neboli zo strany Krajskej prokuratúry vzhliadnuté dôvody na zrušenie uznesenia vyšetrovateľa, ktorým zastavil trestné stíhanie, pretože skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci“. (zdroj: TA3, 29.02.2016; Pluska, 2.03.2016)
 
Spomínanými závermi bolo definitívne očistené meno Trnavskej arcidiecézy a vyvrátené podozrenia z netransparentnosti a z defraudácie cirkevného majetku. Trnavská arcidiecéza nespreneverila žiadne finančné prostriedky a nepodieľala sa ani na manipulácii s financiami cez zahraničné banky.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza bola zbavená obvinení z finančných machinácií

NOVINKY