Stovky veriacich prišli na výročnú dvojdňovú púť do Tomášikova

TOMÁŠIKOVO 11. septembra 2024 - Veriaci zo Slovenska a Maďarska sa stretli pri modlitbách na dvojdňovej púti, ktorá sa konala od soboty 7. septembra do nedele 8. septembra 2024 v Tomášikove pri Lurdskej jaskyni.

Pútnický program začal modlitbou svätého ruženca spojenou s udeľovaním sviatosti pokánia v Kostole Navštívenia Panny Márie vo Vozokanoch. Odtiaľ išli pútnici do farského Kostola Najsvätejšej Trojice v Tomášikove, kde pokračovali adoráciou.
 
Slávnostnej svätej omši pri Lurdskej jaskyni predsedal generálny vikár Róbert Kiss. Spolu s ním koncelebrovalo 10 kňazov z Dunajskostredského a Galantského dekanátu a farár susednej farnosti Pitvaros v Maďarsku. Prítomných povzbudil k dôvere v pomoc Nebeskej Matky Márie, ku ktorej sa majú utiekať a prosiť ju o milosti pre svoj pozemský a večný život. Po svätej omši sa pútnici presunuli na farský dvor, kde mali pripravené agapé z poľovníckych špecialít.
 
Druhý deň púte začal modlitbou ruženca a pokračoval svätou omšou opäť pri Lurdskej jaskyni, ktorú slávil biskupský vikár Ladislav Tóth, farár v Diakovciach. Ďakoval v nej za 50. výročie svojej kňazskej vysviacky a pripomenul 10 rokov od udelenia oficiálneho štatútu milostivého pútnického miesta Lurdskej jaskyni na cintoríne v Tomášikove, ktoré sa tým stalo milostivým pútnickým miestom v Trnavskej arcidiecéze, kde môžu prichádzať veriaci bez rozdielu národnosti. O dekrét vyhlásenia Lurdskej jaskyne za milostivé pútnické miesto Trnavskej arcidiecézy požiadal biskupský vikár Tóth v roku 2014, keď bol farárom v Tomášikove.
 
Administrátor farnosti Tomášikovo vdp. Marek Hutár na záver púte vyjadril srdečnú vďaku za pomoc a dary všetkým zúčastneným a vyjadril nádej na pokračovanie tejto vzácnej tradície aj v nasledujúcich rokoch. Púť sa bude konať aj budúci rok, a to 6. a 7. septembra 2025.
 
TO ABU informoval Marek Hutár
 
facebook sharing button Zdieľaj
Stovky veriacich prišli na výročnú dvojdňovú púť do Tomášikova

Slávnostnej svätej omši pri Lurdskej jaskyni predsedal generálny vikár Mons. Róbert Kiss. (Foto: Facebook/Vezekényi katolikusok)

NOVINKY