Starobylému kostolu vo Vaďovciach daroval biskup Judák relikviu patrónov diecézy

VAĎOVCE 18. júla 2024 - Pri príležitosti 600. výročia postavenia chrámu vo Vaďovciach si miestni obyvatelia pripomenuli túto udalosť počas slávností, súčasťou ktorých bola aj slávnostná svätá omša v stredu 17. júla 2024.

V Kostole sv. Michala archanjela ju ku cti sv. Andreja-Svorada a Beňadika celebroval nitriansky biskup Mons. Viliam Judák spolu s miestnym farárom Irenejom Ciuttim a ďalšími kňazmi. Biskupa Viliama na obecnom úrade privítala starostka obce Alžbeta Tuková a v procesii s relikviami sv. Andreja - Svorada a Beňadika sa spolu s veriacimi presunuli do starobylého chrámu.
 
Keďže kostol mal pôvodné patrocínium práve týchto dvoch svätcov, ako to dokladá darovacia listina dediča čachtického panstva Ctibora II. s odkazom na 10. júl 1424, biskup Viliam vo svojom príhovore priblížil prítomným veriacim osobnosti oboch svätcov, ktorí sú patrónmi Nitrianskej diecézy a ktorých relikvie priniesol a daroval jubilujúcemu kostolu. Sv. Andrej - Svorad a Beňadik sa tak práve v deň sviatku, obrazne povedané, vrátili do svojho chrámu, ktorý im bol pôvodne zasvätený. Po skončení liturgickej slávnosti sa konalo agapé a spoločenské stretnutie.
 
Ctibor zo Ctiboríc (uvádzaný i ako Stibor zo Stiboríc, či Štibor zo Štiboríc) bol šľachtic poľského pôvodu, pôsobiaci na našom území v období 14. storočia. Patril k najbohatším šľachticom vo vtedajšom Uhorsku. Vlastnil 18 hradov a okolo 300 dedín, pričom sa vždy snažil hájiť záujmy kráľa Žigmunda. Bol mocný a bohatý, ovládal rovnako veľké územie ako Matúš Čák, a mnohé z bývalých Matúšových hradov v Trenčianskej, Nitrianskej a Bratislavskej župe prešli do jeho vlastníctva.
 
V roku 1424 sa začal stavať drevený kostol vo Vaďovciach, ktorý sa stal bohoslužobným stánkom aj pre Hrachovišťanov. Vystavaním vaďovského kostolíka sa však nemala stať nijaká ujma v právach materského kostola v Čachticiach. Preto sa dohodli, že vo Vaďovciach bude aj cintorín, ale za pochovanie hosťa (hospitem) bývajúceho na štvrtinovej sedii má byť plebánovi v Čachticiach odvedených 20 nových denárov. Ak však zomrel chudobný človek, vyberalo sa len na offertórium pri pohrebe a poplatok sa neplatil. Túto dohodu potvrdil aj Ctibor zo Ctiboríc.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Starobylému kostolu vo Vaďovciach daroval biskup Judák relikviu patrónov diecézy

Biskupa Viliama na obecnom úrade privítala starostka obce Alžbeta Tuková a v procesii s relikviami sv. Andreja - Svorada a Beňadika sa spolu s veriacimi presunuli do starobylého chrámu. (Foto: Človek a Viera/Jaromír Mikulec)

NOVINKY