Slovenská storočnica príchodu saleziánov: Tradícia, dedičstvo a výzvy pre budúcnosť

ŠAŠTÍN 9. septembra 2024 - Pred sto rokmi, na sviatok Narodenia Panny Márie, dňa 8. septembra prví dvaja slovenskí saleziáni don Viliam Vagač a don Jozef Bokor prevzali správu Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne s farou a začali službu na formácii mládeže a šírení odkazu zakladateľa saleziánov svätého Jána Bosca na Slovensku.

Pri výnimočnej príležitosti 100. výročia príchodu saleziánov na Slovensko saleziánska rodina pripravila bohatý slávnostný program s názvom Víkend  vďačnosti a pamiatku vo forme špeciálneho známkového zošita s tematikou saleziánov, ktorý približuje osobnosti a významné míľniky ich histórie.
 
Príprava na oslavy sa začala už v piatok večer 6. septembra mládežníckou adoráciou. Na druhý deň oslavy pokračovali svätou omšou, slávnostným ceremoniálom, zábavnými a športovými aktivitami pre mladých, ktoré odzrkadlili bohatstvo saleziánskej výchovnej tradície a jej kresťanský formačný vplyv na mladé generácie s akcentom na Božiu prozreteľnosť, pokoj a evanjelizáciu výchovou.
 
Pozvanie na nedeľnú slávnosť do Šaštína - 8. septembra 2024 - prijal aj trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý sa zúčastnil na slávnostnej svätej omši celebrovanej apoštolským nunciom na Slovensku, arcibiskupom Nicolom Girasolim. Svojou prítomnosťou tak ocenil aj duchovné a kultúrne dedičstvo, ktoré saleziáni budovali a rozvíjali na území Trnavskej arcidiecézy od roku 1941.
 
V súvislosti so storočnicou je pre saleziánov veľkou výzvou kresťanská formácia mládeže, ktorá je v súčasnosti vtiahnutá do digitálneho a virtuálneho sveta. Ich úlohou zostáva podľa vzoru svätého Jána Bosca vytvárať spoločenstvá zamerané na všeobecné dobro a integrálny rast každého jednotlivca a podporovať autentickú lásku k blížnemu, ktorá má schopnosť meniť srdcia všetkých dôb a generácií. Viac o saleziánoch a víkende vďačnosti si záujemcovia môžu pozrieť na webe saleziani.sk.
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Slovenská storočnica príchodu saleziánov: Tradícia, dedičstvo a výzvy pre budúcnosť

Pozvanie na nedeľnú slávnosť do Šaštína prijal aj trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. (Foto: Vladimír Škuta)

NOVINKY