Relikvia svätého Tomáša Akvinského zavítala do Hlohovca

HLOHOVEC 17. októbra 2024 - Uplynulé dva dni - 15. a 16. októbra - zažila Rímskokatolícka farnosť Hlohovec obrovskú milosť. Zavítala do nej relikvia sv. Tomáša Akvinského pri príležitosti 750. výročia jeho narodenia pre nebo.

Relikvia sv. Tomáša Akvinského bola vystavená v Kostole Ducha Svätého - Špitáliku. Vyvrcholením týchto milostivých dvoch dní bola svätá omša v stredu 16.októbra večer, ktorú vysielalo aj rádio Mária. Pred jej začiatkom sa modlitbu svätého ruženca modlili starí rodičia so svojimi vnúčatami.
 
Hlavným celebrantom svätej omše a kazateľom bol páter Tadeáš Horváth z rehole dominikánov. Spolu s ním koncelebrovali hlohovecký dekan Jozef Schwarz a farár farnosti Horné Trhovište Štefan Šoka. Páter Tadeáš veriacim v homílii priblížil životopis sv. Tomáša Akvinského, hlavne jeho najväčšie čnosti. Tou prvou bola čnosť čistoty. Bol nazývaný učiteľom čistoty. Jeho rodina bola proti jeho zasväteniu, dokonca ho uniesli, zavreli a zavolali k nemu aj ženu ľahkých mravov, ale on si nakreslil kríž a modlil sa. Ďalej bol príkladom úplného zasvätenia Bohu. Podobne môžeme konať aj my, v akomkoľvek stave žijeme, a tak slúžiť Bohu. Máme mať úctu aj k vzdelaniu, lebo jeho diela sú v Cirkvi veľmi významné.
 
Obetné dary prinášali členovia  bratstva laikov sv. Dominika, ktorí sa postarali o dôstojný duchovný program oboch dní. Po záverečnom požehnaní nasledovala krátka prednáška, litánie a spoločné agapé.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Relikvia svätého Tomáša Akvinského zavítala do Hlohovca

Hlavným celebrantom svätej omše a kazateľom bol páter Tadeáš Horváth z rehole dominikánov. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY