Projekt Katarínka bol ocenený Národnou cenou ICOMOS Slovensko

BRATISLAVA 28. apríla 2018 - V piatok 20. apríla si dobrovoľníci z občianskeho združenia Katarínka odniesli z Bratislavského hradu dve nominácie a jednu z dvoch hlavných cien ICOMOS Slovensko - Dedičstvo pre budúcnosť za rok 2017.

Národný komitét ICOMOS Slovensko udelil Národnú cenu v kategórii Výnimočná aktivita vedúca k posilňovaniu informovanosti o hodnotách pamiatkového fondu a posilneniu vnímavosti verejnosti k týmto hodnotám stovkám dobrovoľníkov projektu Katarínka. V rámci slávnostného udeľovania cien ICOMOS na Bratislavskom hrade si piati zástupcovia dobrovoľníkov z Katarínky prevzali okrem hlavnej ceny aj nomináciu v kategórii Obnova pamiatky tradičnými stavebnými technológiami za ich projekt Rekonštrukcie veže kostola. Cena a nominácia sú ohodnotením ich dlhoročnej práce na záchrane vzácnej pamiatky - Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach a Naháči.
 
Každý rok sa stovky dobrovoľníkov prenesú do histórie a bez mobilov, internetu a elektriny budú už 24. sezónu pracovať na konzervácií a záchrane Katarínky. Rekonštrukcia veže, ktorá bola tiež nominovaná na ocenenie, umožnila sprístupniť ju v roku 2017 návštevníkom ako rozhľadňu, pričom sa verne podarilo zrekonštruovať podlažia a schodiská pomocou tradičných postupov z ručne kresaných trámov.
 
Projekt Katarína pokračuje aj tento rok letnými dvojtýždňovými dobrovoľníckymi tábormi. Záujemcovia starší ako 17 rokov sa ešte stále môžu prihlasovať na webovej stránke združenia - www.katarinka.sk. Pre návštevníkov je počas jarných víkendov sprístupnená ocenená rekonštruovaná veža, kedy v nej dobrovoľnícki sprievodcovia umožnia výstup v sobotu (11-17 hod.) a v nedeľu (11-15 hod). Počas letnej sezóny bude veža sprístupnená denne od deviatej do piatej popoludní.
 
TO ABU informovalo o.z. Katarínka
 
facebook sharing button Zdieľaj
Projekt Katarínka bol ocenený Národnou cenou ICOMOS Slovensko

Cena a nominácia sú ohodnotením dlhoročnej práce dobrovoľníkov z občianskeho združenia Katarínka na záchrane vzácnej pamiatky - Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach a Naháči. (Foto: Michaela Stareková)

NOVINKY