Predseda KBS a trnavský arcibiskup sa zúčastnia na ekumenickej bohoslužbe

BRATISLAVA 17. januára 2022 - „Prispejme svojimi modlitbami, slovami i skutkami k jednote. A pozvime k tomu aj ďalších vo svojom okolí. Aby všetci kresťania boli svetlom, ktoré ukazuje cestu k Bohu a aby sme svojím rozdelením toto svetlo neoslabovali. Práve naopak: nech sa vďaka tomuto svetlu Kristus znovu zjaví ľuďom nášho sveta, a nech naše svedectvo vedie k tomu, aby sme sa stávali bratmi a sestrami, deťmi jedného Otca," vyzval pri príležitosti Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov bratislavský arcibiskup metropolita a predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský.

„Všetkých srdečne pozývam, aby sa zapojili do tohtoročného týždňa modlitieb za jednotu," napísal bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský TK KBS. Predseda KBS a trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý je predsedom Rady pre ekumenizmus KBS, sa v nedeľu 23. januára 2022 zúčastnia na ekumenickej bohoslužbe v Evanjelickom Novom kostole na Legionárskej ulici v Bratislave. Bohoslužbu bude v priamom prenose vysielať RTVS.
 
Tradičný termín konania Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov je na severnej pologuli od 18. do 25. januára. Tieto dni navrhol v roku 1908 Paul Wattson tak, aby modlitby prebiehali v dňoch medzi sviatkami sv. Petra (Katedra) a sv. Pavla (Obrátenie), čo im dodalo symbolický význam. Pápežská rada na podporu jednoty kresťanov zverila tento rok úlohu vybrať tému a pripraviť koncept materiálov Rade cirkví Blízkeho východu, ktorá má sídlo v Bejrúte v Libanone. Pôvodne túto Radu tvorili tri cirkevné rodiny: evanjelici, orientálni pravoslávni a východní (byzantskí) pravoslávni. V roku 1990 sa pridala aj katolícka rodina východných cirkví. Ako tému na rok 2022 Rada zvolila „Videli sme na východe jeho hviezdu a prišli sme sa mu pokloniť" (Mt 2,2).
 
Tému hviezdy členovia Rady vybrali aj preto, že hlavnou slávnosťou spojenou s narodením Krista je pre mnohých východných kresťanov Epifánia – Zjavenie, keď sa Božia spása zjavila národom v Betleheme a pri Jordáne. Toto sústredenie sa na teofániu je v istom zmysle pokladom, ktorý kresťania Blízkeho východu môžu ponúknuť svojim bratom a sestrám na celom svete, zdôvodnili svoj výber. „Aj keď sme od kresťanov v Libanone fyzicky vzdialení, radi príjmame ich pozvanie k modlitbe za jednotu. Ďakujeme im za ich svedectvo: nech nám je inšpiráciou aj pre náš duchovný život," dodal predseda KBS.
 
Kresťania z Blízkeho východu pripravili materiály pre Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov vo vedomí, že svet zdieľa mnohé utrpenia a ťažkosti, ktoré aj oni zakúšajú, a túži po svetle, ktoré by ho viedlo na ceste k Spasiteľovi, ktorý má moc zvíťaziť nad tmou. Svetová pandémia COVID-19, následná ekonomická kríza, zlyhávanie politických, ekonomických a sociálnych štruktúr, ktoré majú chrániť najslabších a najzraniteľnejších, zdôraznili globálnu potrebu svetla, ktoré by svietilo v tme, uvádzajú materiály k Týždňu modlitieb. Kompletné ich možno nájsť v slovenskom preklade na stránke KBS.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Predseda KBS a trnavský arcibiskup sa zúčastnia na ekumenickej bohoslužbe

Ilustračná snímka. (Foto: ecav.sk)

NOVINKY