Požehnanie krížovej cesty v Rišňovciach - nádej pre novú éru

RIŠŇOVCE 23. septembra 2024 - Vo farnosti Rišňovce v sobotu 21. septembra generálny vikár Mons. Peter Šimko požehnal novú krížovú cestu. Každé jej zastavenie pripomína vlastný príbeh Kristovej obety a okoloidúcim ponúka odpovede na zmysel a cieľ ich životnej púte.

Požehnaniu krížovej cesty predchádzala svätá omša vo farskom Kostole Najsvätejšej Trojice v Rišňovciach. Hlavný celebrant a kazateľ, generálny vikár Peter Šimko v homílii upriamil pozornosť prítomných na nadčasovosť a univerzálnosť posolstva krížovej cesty. „Osobné stretnutie s Pánom spôsobuje, že človek sa na chvíľku zastaví. Máme šancu zastaviť sa vtedy, keď sa nás nečakane dotkne niečo nádherné a dobré alebo niečo, čo nás zabolí. Štrnásť zastavení hovorí o štrnástich boľavých situáciách v našom živote, kedy sa chtiac-nechtiac zastavíme. Tieto zastavenia sú pre nás šancou na osobné stretnutie s Ježišom, ktorý cez tieto zastavenia už prešiel a ich vykúpil. Dokonca môžeme povedať, že nás pri týchto životných zastaveniach čaká; podáva pomoc, aby sme pri nich neostali zamrznutí, ale cez ne prešli k cieľu nášho  života.“ Prítomných vyzval, aby sa novopožehnané miesto stalo priestorom nielen na ich osobnú modlitbu, ale aj na pookriatie a načerpanie síl.
 
Realizáciu krížovej cesty umožnilo odhodlanie farníkov. „Potreba vytvárania a budovania posvätných miest je slovenskej mentalite blízka už po stáročia. Naše chotáre lemujú tzv. božie muky, malé kaplnky, ale i novodobé krížové cesty. Z iniciatívy veriacich vznikala aj táto naša krížová cesta. Na začiatku bolo zopár ochotných nadšencov a zručný majster s citom pre umelecky hodnotné spracovanie projektu,“ uviedol Jozef Jurina, farár farnosti Rišňovce, pri vysvetlení vzniku tohto významného projektu.
 
Štrnásť zastavení krížovej cesty, ktorú tvoria kríže z agátového dreva, sú mementom pre okoloidúcich smerom na hornoorišňovský cintorín: Zastav sa pútnik a odpočiň si na ceste, ktorú za teba vykonal Spasiteľ na kríži.
 
TO ABU informovala Rímskokatolícka farnosť Rišňovce
 
facebook sharing button Zdieľaj
Požehnanie krížovej cesty v Rišňovciach - nádej pre novú éru

Vo farnosti Rišňovce v sobotu 21. septembra 2024 generálny vikár Mons. Peter Šimko požehnal novú krížovú cestu. (Foto: Rímskokatolícka farnosť Rišňovce)

NOVINKY