Nočná pôstna púť s názvom Železný pútnik slávila úspech

TRSTÍN 12. apríla 2022 - V piatok 1. apríla sa uskutočnila prvá nočná pôstna pešia púť z Trstína - Hájička do národnej Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne pod názvom Železný pútnik.

Pútnická cesta viedla väčšinou prírodou, ktorú niekedy striedali aj asfaltové úseky. Dĺžka púte bola zhruba 38 km. Symbolicky sa spojila s podobnou púťou na Morave, ktorá sa tam konala už po 25-krát. Táto púť nadviazala na historické putovania mariánskych pútnikov, ktorí v minulosti putovali z Trstína - Hájička do Šaštína. Špecifikom tejto púte je skutočnosť, že sa koná v noci, čo prináša svoje zvláštnosti. Zároveň je to pôstna púť, aby sa u pútnikov vyjadril aj rozmer kajúcnosti a pokánia pri ich pozemskom putovaní.
 
Prvého ročníka sa zúčastnilo približne 50 ľudí z celého Slovenska. Boli tu ľudia z Oravy, od Zlatých Moraviec, Záhoria i z Trnavy a okolia. Putovanie sa začalo zhruba o 19:30 h po svätej omši v kostolíku v Hájičku. Okolo polnoci sa schádzali prví pútnici na Rímskokatolíckom farskom úrade v Plaveckom Mikuláši, kde bola zastávka na občerstvenie. Potom sa pokračovalo v putovaní ďalej. Prví pútnici dorazili do Šaštína okolo 4:00 h nad ránom, poslední približne o 5:30 h. Po krátkom odpočinku sa pútnici zúčastnili v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie na svätej omši, ktorú na záver púte pre nich slávili miestni pátri pavlíni spolu s kňazmi - pútnikmi. Potom sa už účastníci púte postupne rozchádzali domov.
 
Je potrebné veriť, že bola založená pekná tradícia, ktorá bude mať nasledovníkov po celé budúce generácie.
 
TO ABU informoval Peter Sabol
 

 

facebook sharing button Zdieľaj
Nočná pôstna púť s názvom Železný pútnik slávila úspech

Prvého ročníka sa zúčastnilo približne 50 ľudí z celého Slovenska. Boli tu ľudia z Oravy, od Zlatých Moraviec, Záhoria i z Trnavy a okolia. (Foto: Archív RKFÚ Trstín)

NOVINKY