Na Veľkonočnom trojdní v Komárne sa zúčastnil značný počet veriacich

KOMÁRNO 5. apríla 2024 - Na cirkevných obradoch veľkonočných sviatkov sa v Komárne zúčastnil značný počet veriacich.

Ešte predtým, od začiatku pôstneho obdobia, sa mnohí zapojili aj do krížovej cesty, ktorá sa konala v piatky pred svätými omšami v Kostole sv. Rozálie a v Bazilike sv. Ondreja. Okrem toho sa v sobotu pred Kvetnou nedeľou konala krížová cesta pod holým nebom na Kalvárii na nádvorí nemocnice, kde sa modlili za lekárov, zdravotnícky personál, ošetrovateľov, chorých a zomierajúcich. Obrad sa začal a skončil pri Jaskyni Panne Márii Lurdskej. Ako každý rok, na Kvetnú nedeľu a Veľký piatok sa spievali pašie v podaní miestneho zboru.
 
Veľkonočné trojdnie sa začalo na Svätý (Zelený) štvrtok, keď si pripomíname Poslednú večeru, pri ktorej Pán Ježiš ustanovil Oltárnu sviatosť a sviatosť kňazstva. Pri svätej omši sa vykonal obrad umývania nôh a v tento večer umĺkli zvony a nahradil ich zvuk klopačky.
 
Na Veľký piatok sa po uliciach a pamätníkoch v centre mesta a medzi obomi mestami na opačných brehoch Dunaja (Komárno a Komárom) - cez Alžbetínsky most cez Dunaj - konala slovensko-maďarská krížová cesta, ktorá prilákala veľké množstvo ľudí. Slávnostný sprievod sa začal od Baziliky sv. Ondreja a prešiel až ku Kostolu Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v Komárome v Maďarsku.
 
„Keďže náš život sa obnovuje skrze smrť Ježiša Krista, počas krížovej cesty môžeme uvažovať, spievať a modliť sa v spoločenstve. Zároveň prehlbujeme jednotu Maďarov a Slovákov na oboch stranách Dunaja. Kristova láska nás spája bez ohľadu na národnosť,“ povedal kanonik Kolegiálnej kapituly sv. Mikuláša v Trnave Róbert Kiss, generálny vikár Trnavskej arcidiecézy, ktorý je zároveň dekanom a farárom v Komárne.
 
V Bazilike sv. Ondreja v Komárne, pri Božom hrobe, bola na Bielu sobotu ráno vyložená Najsvätejšia Oltárna sviatosť, kde sa veriaci prišli modliť a rozjímať pri poklone Ježišovi, ktorý za nás obetoval svoj život. Večer bolo slávenie Veľkonočnej vigílie, ktorá ohlasuje víťazstvo svetla nad tmou, života nad smrťou. V Komárne sa to slávilo najslávnostnejším spôsobom a so sviečkovou procesiou na oslavu vzkrieseného Pána.
 
Zdroj: korkep.sk/Mária Buday
 
facebook sharing button Zdieľaj
Na Veľkonočnom trojdní v Komárne sa zúčastnil značný počet veriacich

Na Veľký piatok sa po uliciach a pamätníkoch v centre mesta a medzi obomi mestami na opačných brehoch Dunaja (Komárno a Komárom) - cez Alžbetínsky most cez Dunaj - konala slovensko-maďarská krížová cesta. (Foto: Ferenc Csaba Rákos)

NOVINKY