Miništranti z arcidiecézy „malého Ríma“ vo veľkom Ríme

RÍM/TRNAVA 9. augusta 2015 - V dňoch od 2. do 7. augusta skupina miništrantov z farností Veľké Kostoľany, Veselé, Vrbové, Piešťany a Malženice pod vedením duchovných otcov Róberta Vaculu, Mariána Kolenčíka a Antona Solčianskeho putovala do Ríma.

V nedeľu 2. augusta malí i veľkí miništranti plní elánu nastúpili na Slovensku do autobusu. Tridsaťdva jasajúcich mladých, odhodlaných na dlhú cestu (1 300 km) nielen tak pre nič za nič. Veď možnosť stretnúť sa so Svätým Otcom je prinajmenšom nie každodenná. V slnečnom Taliansku prežili miništranti štyri krásne dni, ktoré sa im navždy vryli do pamäte. V prvý deň sa zastavili v meste Assisi. Pri hrobe sv. Františka mali možnosť v tichosti sa pohrúžiť do modlitby. Čas využili naplno a po prehliadke veľkolepej baziliky sa zúčastnili na svätej omši slávenej sprevádzajúcimi kňazmi, pri ktorej prosili za rodiny a farnosti, z ktorých pochádzajú. Úžasný zážitok... a ďalšie ich ešte len čakali. Počas ďalších dvoch dni prijímali pastvu pre duše a oči z hlavných miest kresťanských pútnikov, z trojmiliónového Ríma a pápežského Vatikánu. Nezabudli ani na typickú pizzu, či taliansku zmrzlinu. Navštívili Baziliku sv. Petra, Lateránsku baziliku, Santa Maria Maggiore. Boli aj u sv. Klimenta, pri hrobe sv. Cyrila, obdivovali pamiatky Ríma (Koloseum, Forum Romanum, námestia).
 
Napriek kráse týchto miest však najviac plesali na spoločnom stretnutí miništrantov na Svätopeterskom námestí. Celé stretnutie sa nieslo v duchu myšlienky z knihy proroka Izaiáša (Iz 6,8): „Hľa, tu som, pošli mňa.“ Zišlo sa tam približne 10 000 miništrantov z rôznych krajín sveta. Húfy usmiatych tvárí sa spoločne modlili vešpery. Plní očakávania, radosti a plesania vítali spoločne Kristovho námestníka, pápeža Františka. "Keď prešiel okolo nás, ako keby nám na chvíľu prestalo tĺcť srdce od radosti," konštatoval jeden z miništrantov. Vo svojom príhovore Svätý Otec poukázal na to, že blízkosť a dôverný vzťah miništranta s eucharistickým Ježišom je zároveň príležitosťou otvárať sa voči druhým a kráčať spoločne za veľkými cieľmi. Na príklade mladého proroka Izaiáša pápež František vysvetlil, ako prvá iniciatíva v tomto vzájomnom zblížení prichádza z Božej strany. "Hútame, aká fantastická chvíľa nám je práve dopriata. Toľko miništrantov... a práve my patríme medzi nich. Hrdo sme sa hlásili ku svojej domovine a oduševnený pokrik «Slovenskóó, Slovenskóó...» upozorňoval na prítomnosť našej skupiny. A v takejto atmosfére nás zachytila aj kamera Vatikánskej televízie," dodal miništrant Šimon.
 
Púť miništrantov z Trnavskej arcidiecézy ukončili v meste Lignano, kde sa zúčastnili najprv na svätej omši, zostávajúci čas strávili pri mori. "V prvom rade sa chceme poďakovať Pánu Bohu za to, že nás miluje. Veľká vďaka patrí otcovi arcibiskupovi Jánovi Oroschovi za finančný príspevok, našim rodičom, sponzorom, vodičom autobusu. Vďaka našim duchovným otcom za bezchybnú organizáciu a energiu, ktorú obetovali, aby sme boli šťastní. A čo nám púť do Ríma dala? Vedomie, že priateľstvo s Ježišom napĺňa naše životy radosťou, a možnosť spoznať nových kolegov vo fachu," s neskrývanou radosťou zhodnotil púť miništrant Šimon.
 
TO ABU informoval Šimon Lietavec
 
facebook sharing button Zdieľaj
Miništranti z arcidiecézy „malého Ríma“ vo veľkom Ríme

Miništranti z farností Veľké Kostoľany, Veselé, Vrbové, Piešťany a Malženice pod vedením duchovných otcov Róberta Vaculu, Mariána Kolenčíka a Antona Solčianskeho putovali do Ríma. (foto: Timotej Hruška)

NOVINKY