Leopoldov si pripomenul obete komunistického režimu

LEOPOLDOV 27. augusta 2024 - V Leopoldove sa 24. augusta 2024 konala pietna spomienka na nespravodlivo väznených komunistickým režimom, ktorá sa koná každoročne od roku 1999. Začala sa svätou omšou vo farskom Kostole sv. Ignáca, ktorej hlavným celebrantom bol želivský opát P. Tadeáš Róbert Spišák OPraem.

Na úvod ho privítal miestny väzenský dekan mjr. Gabriel Dzvoňár. Po svätej omši sa prítomní zastavili pri pamätnej tabuli väznených biskupov pred kostolom, kde opát Spišák predniesol krátku modlitbu. Nasledovalo kladenie vencov k pamätnej tabuli pred bránou Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby Leopoldov.
 
Vence položili verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský, predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Jerguš Sivoš, vedúci Organizačno-právneho oddelenia ÚVTOS a ÚVV Leopoldov mjr. Samuel Polák, podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Rastislav Mráz,  zástupca primátora Mesta Leopoldov Juraj Hladký, poslanec NR SR Marián Čaučík, predseda RO PV-ZPKO Bratislava Jozef Dečo a predseda KPVS Peter Sandtner.
 
Ako prvý predniesol svoje svedectvo kňaz - premonštrát a bývalý politický väzeň P. Gabriel Jozef Labuda OPraem, ktorý si zaspomínal na svoje väznenie a na želivského opáta P. Víta Bohumila Tajovského OPraem, ktorý bol 9,5 roka väznený v Leopoldove a ktorý zomrel pred 25 rokmi. Následne mu predseda Správnej rady ÚPN Jerguš Sivoš odovzdal dekrét veterána protikomunistického odboja.
 
Po prejave J. Sivoša nasledovali prejavy ombudsmana Róberta Dobrovodského a predsedu RO PV-ZPKO Bratislava Jozefa Deča. Na záver predseda KPVS Peter Sandtner prítomných upozornil, že o týždeň sa bude konať blahorečenie politického väzňa a bohoslovca - vincentína Jána Havlíka, čo je veľká udalosť pre politických väzňov, a v mene organizátorov na blahorečenie všetkých pozval.
 
Záverečná časť programu sa konala na bývalom väzenskom cintoríne, kde boli položené vence KPVS k pamätníku a k symbolickému hrobu neznámeho politického väzňa. Pri pamätníku assessor a dekan Alojz Lackovič prečítal modlitbu väzňa, ktorú vo väzení zostavil a rozširoval P. Augustín Krajčík, CSsR. Pri symbolickom hrobe P. Sandtner prečítal spomienky o. Jána Mariána Potaša OSBM na to, ako vyzeral hrob blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča na tomto cintoríne. Program bol zakončený pobožnosťou za zosnulých, ktorú viedol diakon Pius Ján Rajčany, T. c. OPraem.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Leopoldov si pripomenul obete komunistického režimu

V Leopoldove sa 24. augusta 2024 konala pietna spomienka na nespravodlivo väznených komunistickým režimom, ktorá sa koná každoročne od roku 1999. (Foto: Martin Petrík)

NOVINKY