Kresťanskí umelci z celej krajiny sa zídu na konferencii v Trnave

TRNAVA 11. februára 2016 - Postavenie umenia v súčasnej spoločnosti a perspektívy kresťanského umenia budú témou konferencie, ktorá sa bude konať v Trnave.

O vnímaní situácie, pomenovaní problémov, náčrte možných východísk, perspektív a vízie do budúcna na nej budú hovoriť umelci, ktorí sa hlásia k odkazu kresťanského náboženstva. Konferencia sa uskutoční v sobotu 13. februára. V jej úvode sa účastníkom prihovorí predseda Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru Konferencie biskupov Slovenska František Rábek a podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová, ktorá prevzala nad podujatím záštitu. Medzi pozvanými hosťami je aj trnavský arcibiskup Ján Orosch.
 
Konferencia nie je, ako uvádzajú jej organizátori z občianskeho združenia U.P.L.F. z Novej Bane, prioritne zameraná na prezentáciu diel a vlastnej tvorby umelcov, ale na diskusiu. Svoje miesto však dostanú v popoludňajšej časti podujatia kresťanské umelecké aktivity a projekty združení, organizácií, spoločnosti, ktoré podporujú prezentáciu kresťanského umenia, rozvoj umelcov, ich združovanie, predaj umeleckých diel, duchovnú formáciu umelcov. Medzi prihlásenými účastníkmi sú akademický maliar Ladislav Čarný, kurátorka, galerijná pedagogička Daniela Čarná, historička umenia Alena Piatrová, umelci ako Peter Rónai, Veronika Rónaiová, Mykola Biloshytsky, Oksana Lukomska či predstavitelia Ikonopiseckého ateliéru sv. Maxima Vyznávača, ale tiež hudobníci či amatérski výtvarníci a nadšenci pre tento druh umenia.
 
zdroj: www.tasr.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Kresťanskí umelci z celej krajiny sa zídu na konferencii v Trnave

Na ilustračnom foto - Katedrála sv. Jána Krstiteľa v Trnave. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY