Kam putovať v Trnavskej arcidiecéze za novokňazským požehnaním

BRATISLAVA/TRNAVA 11. júna 2024 - Mesiac jún je v slovenských diecézach tradične mesiacom kňazských vysviacok. Na Slovensku pribudne tento rok 33 nových diecéznych kňazov, z toho štyria sú gréckokatolíci.

Na porovnanie, minulý rok ich bolo 25 a pred dvoma rokmi 31. V roku 2020 sme mali na Slovensku až 41 novokňazov. Pred piatimi rokmi ich bolo 40. Novokňazov budú mať aj rehole.
 
Novokňaza má tento rok každá diecéza a eparchia Slovenska okrem najmenšej Bratislavskej eparchie. V rímskokatolíckych diecézach je tento rok priemerný vek novokňazov tesne nad 29 rokov.
 
Najviac novokňazov, až ôsmich, má Spišská diecéza. Zaujímavosťou je, že dvaja novokňazi pochádzajú z oravskej obce Mútne, a to Dávid Holubjak a Marek Mrekaj, obaja majú 25 rokov. Najstarší novokňaz na Spiši bude František Kapusta, ktorý má 37 rokov.
 
Druhý najvyšší počet novokňazov, päť, vysvätí košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. Najstarším je 34-ročný Jaroslav Grocký z Prešova.  Štyroch nových kňazov budú mať tento rok v Trnavskej arcidiecéze a v Žilinskej a Banskobystrickej diecéze. Trnavská arcidiecéza má tento rok druhého najstaršieho novokňaza na Slovensku, je ním 40-ročný Adrián Gál.
 
Najstaršieho novokňaza na Slovensku má Rožňavská diecéza. Je ním 44-ročný Radovan Gajdoš, ktorý bol vysvätený už v decembri, kým jeho spolužiaci zo seminára budú svätení teraz. Zároveň je to jediný novokňaz v tejto diecéze. Dvoch novokňazov má aj Bratislavská arcidiecéza a Nitrianska diecéza.
 
Po dvoch novokňazoch vysvätia aj prešovský arcibiskup metropolita Mons. Jonáš Maxim a košický eparchiálny biskup Mons. Cyril Vasiľ.  Z gréckokatolíckeho seminára v Prešove tento rok vzídu za Košickú eparchiu aj dvaja absolventi. V Gréckokatolíckej cirkvi je pomerne bežné, že niektorí muži sa po štúdiách teológie a formácie v seminári ešte nedajú vysvätiť, aby mohli najprv prijať sviatosť manželstva.
 
Staré príslovie hovorí, že kvôli novokňazskému požehnaniu sa oplatí zodrať aj topánky. A primície, teda prvá verejná svätá omša novovysväteného kňaza v jeho rodnej farnosti, sú stále v mnohých farnostiach veľkou udalosťou nielen pre kňaza, ale nie raz aj pre celú obec. Aby ste vedeli, kam tento rok putovať a zodrať tak kvôli novokňazskému požehnaniu aj topánky, alebo dnes tiež možno povedať aj pneumatiky auta, ponúkame vám prehľad primícií, ktoré sa budú sláviť v mesiaci jún 2024 na území Trnavskej arcidiecézy:
 
Ján Bednárik
28 rokov
Primície: 22. júna 2024 o  10:00 v Ondrochove
 
Dávid Kimmerling
26 rokov
Primície: 16. júna 2024 o  15:00 vo farskom Kostole Najsvätejšej Trojice v Chtelnici
 
Samuel Polednák
26 rokov
Primície: 29. júna 2024 o 15:00 vo farskom Kostole sv. Jána Krstiteľa v Seredi
 
Adrián Gál
40 rokov
Primície: 23. júna 2024 o  15:00 vo farskom Kostole sv. Jána Krstiteľa vo Veľkej Mači
 
Zdroj: tkkbs.sk/Katolícke noviny/Postoj/doplnené
 
facebook sharing button Zdieľaj
Kam putovať v Trnavskej arcidiecéze za novokňazským požehnaním

Ilustračná snímka. (Foto: opusdei.org)

NOVINKY