Jubilujúci emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol: Žiť, žiť, pre lásku žiť...

TRNAVA 10. októbra 2024 - V stredu 9. októbra v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave veriaci pri svätej omši ďakovali za 91 rokov života emeritného trnavského arcibiskupa Mons. Jána Sokola.

Ďakovnej svätej omši predsedal jubilant - emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol, ktorý bol zároveň aj kazateľom. V homílii zdôraznil význam svätej omše, ktorá je výnimočným stretnutím s Bohom - v Božom slove, premenení chleba a vína na Kristovo Telo a Krv a v jeho následnom prijatí do svojho srdca. Vysvetlil, že práve od toho sa odvíja aj osobné svedectvo, ktoré je dôležité pri odovzdávaní viery.
 
„Obraciam sa na vás, otcovia a mamy, starí otcovia a staré mamy, nezabúdajte na evanjelizovanie svojich detí a vnúčat už od útleho veku. Je dôležité, aby sa naučili základné modlitby. Tieto hodnoty, ktoré im zaštepíte do srdca, ich budú sprevádzať aj v dospelosti,“ povedal. „To je vaša úloha. Keď ste prijali deti, prijali ste aj zodpovednosť za ich katolícku výchovu - aby ste im odovzdávali vieru.“ Vzápätí doplnil, že krst a birmovka nestačia; poznávanie a odovzdávanie krásy viery je kresťanským záväzkom.
 
Na záver svätej omše generálny vikár Róbert Kiss v mene veriacich Trnavskej arcidiecézy vyjadril emeritnému trnavskému arcibiskupovi úprimnú vďaku za jeho dlhoročnú vytrvalú a obetavú službu a poprial mu Božie požehnanie do ďalších rokov života.
 
--
 
Po svätej omši otec arcibiskup Ján Sokol odpovedal s elánom a humorom na tri otázky, ktoré mu boli adresované z Tlačového oddelenia Arcibiskupského úradu v Trnave.
 
Nie každý má milosť či dar vysokého veku. Aké to je mať 91 rokov?
Keby som mohol lepšie chodiť, bolo by to super. Vďaka Pánu Bohu mám elán aj pamäť, ešte môžem ľudí povzbudzovať. Žijem tým, čím povzbudzujem iných, aby sa nedali znechutiť nikým, ničím, ani sebou samým. Kto kývne končí. Kto sa borí, sa preborí.
 
Za tento čas ste nadobudli veľa skúseností. V čom ste objavili radosť a zmysel života?
Toto všetko pramení z viery. Vďaka nej vieme, odkiaľ sme - Boh nás pozval k životu. Tiež na čo sme - aby sme Boha poznali a v láske žili so svojimi bratmi a sestrami. A dáva nám jasný cieľ - stretnúť sa s Bohom. Kto týmto žije, nedá sa znechutiť, chce len lásku rozdávať a v šťastí žiť. Žiť, žiť, pre lásku žiť, len ona jediná, je toho hodná. (zanôtil s úsmevom)
 
Životná múdrosť väčšinou rastie s vekom. Čo by ste odkázali mladej generácii, ktorá nemá 91 rokov skúseností?
Nedajte sa pomýliť a znechutiť. Odvážne, vytrvalo a s vierou sa borte s ťažkosťami života - a zostaňte tak verní Bohu, Cirkvi a národu pod ochranou Ženy viery - Panny Márie a vašich krstných a birmovných patrónov, na ktorých orodovanie nezabúdajte.
 
Za rozhovor ďakuje Júlia Kubicová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Jubilujúci emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol: Žiť, žiť, pre lásku žiť...

Ďakovnej svätej omši predsedal jubilant - emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol, ktorý bol zároveň aj kazateľom. (Foto: Júlia Kubicová)

NOVINKY