Františkánska rodina v Hlohovci slávila sviatok Porciunkuly

HLOHOVEC 3. augusta 2016 - V utorok 2. augusta sa vo františkánskom Kostole Všetkých svätých v Hlohovci uskutočnila slávnostná svätá omša pri príležitosti sviatku Panny Márie Anjelskej - Porciunkuly. Táto slávnosť bola o to špecifickejšia, že sa na nej rozlúčil s veriacimi doterajší gvardián a správca kostola páter Leopold Jablonský OFM, ktorý tu pôsobil 9 rokov.

V úvode svätej omše jej hlavný celebrant páter Leopold privítal koncelebranta, slávnostného kazateľa a zároveň aj svojho nástupcu, pátra Jeremiáša Kvaku OFM, ktorý bol doterajším provinciálom rehole.
 
Páter Jeremiáš v homílii spomenul, že sviatok Porciunkuly je dňom oslavy Panny Márie, ktorá kraľuje v nebi nad všetkými anjelmi, ale je to i slávnosť veľkej Božej milosti voči ľuďom. Porciunkula je kostolík, ktorý opravil svätý František so svojimi bratmi. Práve v tomto roku sa slávi 800. výročie pápežom udelenej milosti získania odpustkov aj na tomto mieste, hoci nie tak veľmi významnom. Zo sviatku vyplýva povzbudenie pre každého, kto sa cíti bezvýznamný, obchádzaný druhými, zrúcaný ako možno spomínaný kostolík, že Boh na neho nikdy nezabudne. Boh vie, čo je pre nás najlepšie, hoci my sa častokrát spoliehame iba na našu ľudskú múdrosť, nie na Božiu. Boh nám dá všetko, o čo prosíme. Nestane sa to však tak, ako možno my chceme. Je to gesto pokory, keď na sebe dokážeme popracovať, aby sme lepšie chápali Božie zmýšľanie. To, čo nám Boh dáva, je vždy milosť. Určite raz budeme vďační za to, že náš život bol taký, aký bol z Božej milosti, a nie taký, aký sme si ho vysnívali my sami.
 
Na záver svätej omše sa páter Leopold poďakoval všetkým za spoločne prežitých 9 rokov, počas ktorých pôsobil v Hlohovci hneď po svojej kňazskej vysviacke. Všetkých prítomných pozval na agapé, ktoré pripravilo Združenie kresťanských seniorov.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Františkánska rodina v Hlohovci slávila sviatok Porciunkuly

Hlavný celebrant páter Leopold privítal na slávnosti Porciunkuly vo františkánskom kostole v Hlohovci koncelebranta, slávnostného kazateľa a zároveň aj svojho nástupcu v úrade gvardiána, pátra Jeremiáša Kvaku OFM, ktorý bol doterajším provinciálom rehole. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY