Cez víkend sa koná tradičná mariánska púť v Seredi - Čepeni

SEREĎ 16. augusta 2024 - Vo štvrtok 15. augusta slávila Katolícka cirkev prikázaný sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Nanebovzatiu Panny Márie sú zasvätené mnohé kostoly na Slovensku. Jeden z týchto kostolov sa nachádza aj v Seredi - Strednom a Dolnom Čepeni, kde sa nasledujúci víkend bude konať tradičná mariánska púť.

Začiatok tradičnej mariánskej púte v Seredi - Strednom a Dolnom Čepeni (mesto situované v severnej časti galantského okresu) spadá do tridsiatych rokov 19. storočia, keď Sereď a blízke okolie postihla cholera. Vtedy tam zomrelo mnoho ľudí. Obyvatelia z vďaky po ukončení epidémie postavili v Strednom Čepeni dnešnú Kaplnku Nanebovzatia Panny Márie, vtedy zasvätenú Panne Márii Pomocnici kresťanov. Táto kaplnka bola postavená na mieste staršieho kostola spomínaného v roku 1634.
 
Tento rok sa tradičná mariánska púť bude konať v nedeľu 18. augusta. Avšak už v sobotu 17. augusta v podvečerných hodinách môžu veriaci na tomto pútnickom mieste Trnavskej arcidiecézy spoločne prežiť vigíliu, ktorá je zameraná predovšetkým na mládež. Po vigílii bude nasledovať sviečkový sprievod okolo kaplnky, ako je to zvykom posledné roky.
 
Nasledujúci deň - v pútnickú nedeľu - sa stovky veriacich o 9:30 h vydajú v procesii od farského kostola v Seredi ku Kaplnke Nanebovzatia Panny Márie v Strednom Čepeni. „Na toto posvätné miesto putujú pri príležitosti mariánskeho sviatku Nanebovzatia Panny Márie stovky veriacich ľudí. Prichádzajú tu pútnici nielen zo Serede, ale aj zo širokého okolia,“ potvrdil pre TO ABU kanonik Ján Hallon, farár dekan v Seredi.
 
Slávnostnú svätú omšu, ktorá sa zvyčajne koná pred kaplnkou, začnú sláviť o 10:30 h. Po jej skončení ľudia prechádzajú do Čepenskej kaplnky, kde je tradíciou modliť sa litánie k Panne Márii. Touto modlitbou sa púť končí. Hlavnú pútnickú svätú omšu bude v nedeľu 18. augusta sláviť generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Mons. Peter Šimko.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Cez víkend sa koná tradičná mariánska púť v Seredi - Čepeni

Tento rok sa tradičná mariánska púť bude konať v nedeľu 18. augusta. (Foto: sered.fara.sk)

NOVINKY