Biskupi slávili omšu pri hrobe sv. apoštola Petra a navštívili prvé dikastéria

VATIKÁN 3. júna 2024 - Biskupi Slovenska začali druhý program svojej návštevy Ad limina apostolorum v Ríme. Vo Vatikáne navštívili Baziliku svätého Petra, kde slávili svätú omšu pri oltári nad hrobkou svätého Petra. Po svätej omši navštívili prvé dikastéria Rímskej kúrie.

Hlavným celebrantom svätej omše v bazilike bol Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita, predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a koncelebrantmi košický eparchiálny biskup Mons. Cyril Vasiľ a banskobystrický biskup a generálny sekretár KBS Mons. Marián Chovanec.
 
Medzi koncelebrantmi bol aj Mons. Mario Giordana, ktorý v rokoch 2007 - 2017 pôsobil ako apoštolský nuncius na Slovensku. Poďakoval za možnosť byť pri oltári spolu s biskupmi. „Budem sa za vás modliť, aby bola vaša viera posilnená,“ odkázal prítomným bývalý nuncius na Slovensku.
 
Biskup Chovanec v homílii pripomenul históriu miesta, kde biskupi slávili svätú omšu. Zdôraznil, že prišli k hrobu svätého Petra, aby si pripomenuli slová Ježiša Petrovi: „Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi.“
 
„Sem prichádzajú pútnici z celého sveta, aby na mieste hrobu prvého Kristovho nástupcu rozjímali a modlili sa. (...) Prosme počas tejto návštevy o dar pravej lásky voči Ježišovi Kristovi a následne voči jeho Cirkvi, lebo ona je jeho tajomným telom. Na jej čele stojí Svätý Otec, ktorého vernosť by sme mali dosvedčiť svojím životom a ak treba aj svojou krvou,“ dodal biskup Chovanec.
 
Za Svätého Otca a jeho spolupracovníkov
 
Liturgia so slovenskými biskupmi vo Večnom meste počas návštevy Ad limina apostolorum bola s úmyslom za Svätého Otca a jeho spolupracovníkov, „ktorí sa rozmanitým spôsobom podieľajú na riadení Cirkvi v Ríme i vo svete, aby sa nechali vo všetkom viesť Duchom Svätým,“ uvádza KBS. K úmyslu sú pozvaní aj veriaci na Slovensku.
 
Na svätej omši sa zúčastnili viacerí slovenskí kňazi a rehoľné sestry pôsobiaci vo Večnom meste, pútnici, ktorí biskupov sprevádzajú a členovia sprievodu. Medzi hosťami nechýbal veľvyslanec SR pri Svätej stolici a Zvrchovanom ráde Maltézskych rytierov Marek Lisánsky.
 
Bližšie informácie o Bazilike svätého Petra vo Vatikáne
 
Bazilika sv. Petra vo Vatikáne, známa aj ako Vatikánska bazilika, je jedným z najvýznamnejších symbolov kresťanskej viery a centrom katolíckeho sveta.
 
Jej história siaha do 4. storočia, keď bola podľa tradície postavená na hrobe svätého Petra. V priebehu storočí prešla bazilika niekoľkými stavebnými zmenami. V 16. storočí sa dočkala prestavby za pápeža Júlia II., na ktorej sa podieľal taliansky renesančný umelec Michelangelo. Jeho návrh zahŕňal aj postavenie veľkolepej kupoly.
 
V 17. storočí pokračovala výstavba a výzdoba baziliky pod vedením Berniniho, ktorý prispel barokovým umením, vrátane námestia svätého Petra pred bazilikou. Bazilika je priestorov pápežských slávení, kanonizácií svätých a je pútnickým miestom pre veriacich z celého sveta ako symbol dejín a kontinutity kresťanskej viery.
 
 
Po svätej omši začala návšteva vatikánskych dikastérii.
 
Ako prvé navštívili Dikastérium pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života, Dikastérium pre Boží kult a disciplínu sviatostí a Štátny sekretariát a Sekcia vzťahov so štátmi a medzinárodnými organizáciami.
 
Popoludní navštívili Dikastérium pre podporu jednoty kresťanov. V úvode stretnutia sa za slovenských biskupov prihovoril trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý je predsedom Rady Konferencie biskupov Slovenska pre ekumenizmus.
 
"Verím, že vo svete poznačenom rozdeleniami a konfliktami môže byť jednota kresťanov silným znamením nádeje a pokoja. Ekumenizmus považujem za spôsob, ako svedčiť o jednote Kristovho tela a ako spolupracovať pri riešení globálnych výziev, ako sú chudoba, nespravodlivosť a utrpenie," povedal arcibiskup Orosch.
 
V závere svojho príhovoru na Dikastériu pre podporu jednoty kresťanov potvrdil záujem slovenských biskupov o pokračovanie ekumenického dialógu na Slovensku: "Chceme pokračovať v diele ekumenizmu, ktorý podporuje úctivé počúvanie a vzájomné učenie sa medzi rôznymi kresťanskými tradíciami. Tento prístup napomáha lepšiemu pochopeniu rozdielov a podobností medzi denomináciami, čím uľahčuje dialóg a vzájomnú spoluprácu".
 
Potom už nasledovala voľná diskusia zástupcu dikastéria vsdp. Jaromíra Zádrapu so slovenskými biskupmi, ktorí prišli na tento úrad Apoštolského stolca v rámci návštevy Ad limina. Počas diskusie si vymenili zaujímavé informácie z oblasti ekumenickej spolupráce.
 
Deň ukončili návštevou Veľvyslanectva Slovenskej republiky pri Svätej stolici.
 
Zdroj: tkkbs.sk/rozšírené
 
facebook sharing button Zdieľaj
Biskupi slávili omšu pri hrobe sv. apoštola Petra a navštívili prvé dikastéria

Hlavným celebrantom svätej omše v bazilike bol Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita, predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a koncelebrantmi košický eparchiálny biskup Mons. Cyril Vasiľ a banskobystrický biskup a generálny sekretár KBS Mons. Marián Chovanec. (Foto: tkkbs.sk/Peter Zimen)

NOVINKY