Birmovanci sú inšpirovaní patrónom internetu - Carlom Acutisom

DOLNÝ ŠTÁL 13. októbra 2024 - Vo farskom Kostole sv. Martina, biskupa, v Dolnom Štáli sa v sobotu 12. októbra uskutočnila slávnostná svätá omša, počas ktorej arcibiskup Mons. Ján Orosch vysluhoval sviatosť birmovania. Týmto významným životným rozhodnutím birmovanci prebrali apoštolské povinnosti kresťanského života v modernom svete.

Vo farnosti Dolný Štál sa po dvoch rokoch 14 mladých ľudí rozhodlo prijať sviatosť birmovania. Vysluhovateľom sviatosti bol trnavský arcibiskup Ján Orosch, ktorý bol v minulosti administrátorom tejto farnosti. V sobotu tak birmoval vnúčatá veriacich, ktorých kedysi duchovne obohacoval svojou kňazskou službou.
 
Medzi mladými, pripravujúcimi sa na prijatie sviatosti kresťanskej dospelosti, bola jedna vysokoškoláčka, dvaja stredoškoláci a deviataci zo základnej školy. Na birmovku sa pripravovali viac ako rok aktívnym sviatostným životom. Hlavnými témami prípravy boli základné katechizmové pravdy o Najsvätejšej Trojici, Katolíckej cirkvi a sviatostnom živote.
 
„Pri mládežníckych adoráciách pred Oltárnou sviatosťou sme vyprosovali vernosť vo viere a silu k svedectvu o Kristovi v dnešnom chaotickom svete,“ uviedol farár farnosti Dolný Štál Ladislav Ján Szákal. Z tohto dôvodu si objasňovali aj podstatu krstných záväzkov, na ktoré je dôležité pamätať pri vydávaní svedectva. Na otázku, koho pokladajú birmovanci za svoj vzor, odpovedal, že sú to inšpiratívni svätci zo súčasnosti - mileniáli, medzi ktorými je aj Carlo Acutis, patrón internetu, ktorý by mal byť kanonizovaný počas Jubilejného roku 2025.
 
Sviatosť birmovania je neoddeliteľnou súčasťou duchovného života praktizujúcich kresťanov katolíkov. Veriacich vedie k intímnejšiemu zjednoteniu sa s Kristom, k živšej dôvernosti s Duchom Svätým, jeho činnosťou a jeho darmi a vnuknutiami. Každý pokrstený ju môže prijať iba raz v živote.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Birmovanci sú inšpirovaní patrónom internetu - Carlom Acutisom

Vysluhovateľom sviatosti bol trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, ktorý bol v minulosti administrátorom farnosti Dolný Štál. (Foto: Ján Bednárik)

NOVINKY