Arcibiskup vykonal vizitáciu v centrálnej farnosti mesta Trnava

TRNAVA 16. marca 2015 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch v sprievode svojho osobného sekretára v piatok 13. marca a v sobotu 14. marca vykonal vo farnosti Trnava - mesto tradičnú vizitáciu.

Centrom života farnosti je Bazilika sv. Mikuláša. Vizitácia sa začala práve v tomto dome Boha medzi nami spoločnou modlitbou breviára s kňazmi farnosti v Kaplnke Trnavskej Panny Márie. Arcibiskup Orosch si prezrel najmä časti chrámu, ktoré sa budú v blízkej budúcnosti opravovať. Spoločne s kňazmi farnosti navštívil aj kryptu baziliky, kde čakajú na vzkriesene vzácni zosnulí, kňazi i laici, z dávnejšej minulosti.
Nasledovala návšteva trnavských cintorínov na ulici Terézie Vansovej a na Kamennej ceste, kde trnavský arcibiskup spolu s kňazmi farnosti navštívili viaceré hroby kňazov, diecéznych i rehoľných, ktorí nás už predišli do večnosti. Po obede na fare nasledovala výslovne pracovná časť vizitácie. Arcibiskup nielen skontroloval všetky úradné dokumenty – matriky i bežnú agendu, ale bez náhlenia a pokojne hovoril s každým kňazom, ktorý pôsobí v centrálnej farnosti mesta Trnava. Zaujímal sa o všetky ich problémy, radosti i starosti.
 
Miestni kňazi spoločne s trnavským arcibiskupom slávili aj pravidelnú večernú svätú omšu, ktorá býva každý piatok venovaná kandidátom na prijatie sviatosti birmovania. Arcibiskup Orosch povzbudil mládež, aby zostala verná Bohu, Cirkvi a národu, i viere svojich otcov. Po svätej omši nasledovalo ešte pracovné stretnutie s katechétmi a vedúcimi skupín, ktoré sa pravidelne stretávajú na trnavskej fare. Náročný prvý deň vizitácie trnavský arcibiskup Ján Orosch ukončil v neskorých nočných hodinách.
 
V sobotu 14. marca vizitácia pokračovala slávnostnou predpoludňajšou svätou omšou v Kaplnke Trnavskej Panny Márie v Bazilike sv. Mikuláša. Na tejto svätej omši okrem pravidelných mariánskych ctiteľov z domáceho prostredia a okolia trnavský arcibiskup Ján Orosch privítal aj skupinu pútnikov zo Spoločenstva ctiteľov Panny Márie Trnavskej. V rámci homílie sa pastier Trnavskej arcidiecézy venoval 2. výročiu pontifikátu Svätého Otca Františka, pričom sa zameral na tému Cirkev. Zamýšľal sa nad otázkou "Čo je to Cirkev?", ako jej realitu opisujú Božie slovo a Magistérium. Po prvej otázke automaticky nasleduje otázka "Aká je Cirkev dnes?" Tu kazateľ poukázal na fakt, že Cirkev je chrámom Ducha Svätého, ktorá je aj dnes jedna, svätá, katolícka a apoštolská. Pripomenul, že Cirkev je svätá preto, lebo jej zakladateľ je svätý, a to je Ježiš Kristus. Apoštolská je preto, lebo apoštoli sú jej základom, oni prví rozširovali evanjelium. Odpoveď na otázku "Aká je Cirkev dnes?", súvisí s otázkou "Akí sme dnes my?" Cirkev tvoria všetci pokrstení veriaci v Ježiša Krista. A my, ako členovia tajomného Kristovho tela - Cirkvi, môžeme svojimi postojmi, hriechmi, nesprávnymi stanoviskami, kritikou, neznalosťou vecí, zatieniť jej krásu. Možno si túto skutočnosť málo uvedomujeme, lebo neraz aj z našich radov, teda nielen z radov nepriateľov Cirkvi, vychádza kritika, odsudzovanie, ba neraz aj ľudská zloba a nenávisť. A niektorých statočných a čestných členov Cirkvi táto skutočnosť bolí... Aby sme to vedeli prekonať, musíme často pozerať na Krista žijúceho v Cirkvi, ktorý práve v nej je neraz potupený, opľúvaný, znevážený. Cez tento pohľad musíme nájsť odvahu... Je potrebné vedieť sa ohlásiť a vedieť hovoriť. Následne si položil rečnícku otázku, či "sa dá tomu všetkému (pozn. útokom na Cirkev) zabrániť?" Dá, keď budeme žiť dôstojným životom. Keď sa budeme usilovať byť vždy živými údmi Kristovho tajomného tela - Cirkvi, ak dokážeme viesť dialóg. V tejto súvislosti kazateľ okrajovo spomenul aj svojho predchodcu, emeritného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, pričom zdôraznil, že ho viackrát pozýval na rozhovor, čo on ale vždy odmietol. Tu niekoľkí ľudia zo Spoločenstva ctiteľov Panny Márie Trnavskej na protest z chrámu odišli. Nenarušilo to však ďalší dôstojný priebeh svätej omše. Fatimské posolstvo, ako hovorí sestra Lucia, prináša aj dnešnej Cirkvi mnohé nástrahy. Nástrahy na Svätého Otca. Aby mal pokoj v srdci, odvahu, rozvahu, ale aj obozretnosť, potrebuje naše modlitby, preto nezabúdajme na túto skutočnosť, na ktorú upozorňuje samotné fatimské posolstvo. Modlime sa! Modlime sa! (...) A Mária, naša nebeská Matka, pred ktorej milostivým obrazom sme sa stretli i dnes tu v tomto chráme, nás varuje volaním: Pokánie! Pokánie! Pokánie!, zakončil dvomi výzvami homíliu hlavný celebrant svätej omše, trnavský arcibiskup Ján Orosch.
Svätá omša pokračovala ďalej tradičným spôsobom. V jej závere arcibiskup Orosch udelil požehnanie pútnikom, ktoré v pokoji zaniesli do domácností členom svojich rodín.
 
Po svätej omši si na trnavského arcibiskupa Jána Oroscha počkala skupina asi tridsiatich 12 – 13 ročných chlapcov, ktorých priviedli rehoľní bratia zo Spoločnosti Ježišovej. Aj pre nich mal pastier Trnavskej arcidiecézy slová povzbudenia. Na záver kánonickej vizitácie trnavský arcibiskup Ján Orosch ešte raz prítomných povzbudil a udelil im svoje apoštolské požehnanie.
 
(Článok bol aktualizovaný 17.03.2015 o 15.25 h.)
 
Stanislav Vojtko a Ján Košiar
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup vykonal vizitáciu v centrálnej farnosti mesta Trnava

Na ilustračnom foto farský kostol farnosti Trnava - mesto, Bazilika sv. Mikuláša. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY