Arcibiskup Orosch na kňazskej rekolekcii v Hlohovci

HLOHOVEC 7. októbra 2014 - V pondelok 6. októbra sa vo farskom Kostole sv. Michala archanjela v Hlohovci konala rekolekcia kňazov Hlohoveckého dekanátu. Hlavným celebrantom svätej omše, na ktorej sa zúčastnili aj žiaci Cirkevnej základnej školy sv. Jozefa, bol trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Spolu s ním koncelebrovalo 18 kňazov dekanátu. (aktualizované 8.10.2014 16:41)

Trnavský arcibiskup v homílii povedal, že "o poslaní kňaza sa píše v novinových článkoch najrozličnejších žánrov, vo vedeckých, ale i nevedeckých knihách. Niektoré z nich kňazov kritizujú, ale aj pozitívne hodnotia účinkovanie kňazov v dnešnej spoločnosti. Či tak alebo onak, predsa je pravda, že každá reakcia masmédií na kňazskú službu prezrádza, ako sa svet zaujíma o kňazov." O kňazoch rozprávajú aj mnohí umelci, či spisovatelia, ktorí zažili osobné stretnutie s kňazom. "Svet potrebuje dobrých kňazov! Život totiž zveľaďujú nielen inžinieri, ľudí neliečia iba lekári, ale sú to v duchovnom zmysle aj kňazi."
Mons. Ján Orosch spomínal, ako kňazov za bývalého režimu kontrolovali na rekolekciách a podávali o nich správy, ale nazývali ich „duchovní“, čo bolo aj potešujúce, lebo v dnešnej dobe sa kňaz oslovuje častokrát iba ako „ten farár“, ale kňazi vydržali. Ako je to možné? Práve vo viere je vysvetlenie života kňaza, i kňazskej služby. "Kňazské krízy v konečnom dôsledku pochádzajú z krízy viery, ktorú kňaz nepestoval a nedbal o jej rozvoj, lebo viera je živá skutočnosť," povedal kazateľ Mons. Ján Orosch.
 
Svätý Otec Benedikt XVI. v roku 2011 v Erfurte povedal: "Vieru treba nanovo premeditovať a predovšetkým ju prežívať osobne tak, aby sa stala súčasťou nášho života. Dávajme si však pozor na riedenie viery!" Pri tomto citovaní trnavský arcibiskup spomínal na to, keď ako malý chlapec natieral plot. Keďže chcel svoju prácu urýchliť, nalial do farby riedidlo, ale keď prišiel dážď, farbu zmylo. Arcibiskup ako príklad hlboko prežívanej viery spomenul a vyzdvihol aj prácu misionárov, ktorí pôsobia po celom svete. Ich počet zo Slovenska tiež stúpa. Pozval mladých ľudí, aby čítali životopisy mnohých kňazov, napr. sv. Damiána de Veuster, misionára malomocných na ostrove Molokai na Havaji.
 
Na záver homílie povedal: „Bratia, vo sfére viery nemáme byť otáznikom, nemáme sa deliť o svoje pochybnosti, ale vo sfére viery máme byť výkričníkom. Božia skutočnosť pre nás nemá byť vzdialenou teóriou, lebo ide o syntézu viery a života, o svedectvo nášho života podľa evanjelia. Viera má prinášať plody v láske k Bohu a ľuďom – horlivej a vernej kňazskej službe.“ Po svätej omši, stále v rámci kňazskej rekolekcie, sa trnavský arcibiskup stretol s kňazmi na farskom úrade, kde prebehla jej pracovná časť.
 
Na kňazskú rekolekciu zavítal aj misionár Róbert Balek, ktorý pôsobí v Rusku. Po svätej omši mal prednášku pre žiakov základnej školy a večer predsedal svätej omši, ktorá začala modlitbou svätého ruženca, ako je vo farnosti Hlohovec zvykom každý október. Jeden desiatok sa páter Róbert pomodlil aj po rusky. V homílii sa zameral na význam slova „blížny“ a aké je dôležité milosrdenstvo a odpustenie. Aj po večernej svätej omši nasledovala prednáška, ktorá sa niesla v zábavnej atmosfére aj napriek pokročilému času, kedy páter Róbert priblížil život v Rusku a rozprával o mnohých silných ľudských príbehoch. Veriaci si mohli zakúpiť tehličku na napísanie úmyslu k odslúženiu svätej omše v kostole, ktorý sa v Moskve pokúšajú postaviť.
 
Informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch na kňazskej rekolekcii v Hlohovci

Hlavným celebrantom rekolekčnej svätej omše v Hlohovci bol trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Spolu s ním koncelebrovalo 18 kňazov dekanátu. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY