Významná udalosť Slovenska: blahorečenie Jána Havlíka

BRATISLAVA 31. augusta 2024 - Dnes Slováci zažili mimoriadnu udalosť, výnimočný duchovný okamih - blahorečenie Jána Havlíka, mladého slovenského mučeníka, ktorý svojim príkladom zanechal nezmazateľné stopy v dejinách slovenského národa. Jeho obeta a odvaha čeliť nespravodlivosti sú veľkým príkladom nielen pre súčasnú generáciu.

Dnešnej výnimočnej slávnosti predchádzal deviatnik modlitieb a bezprostredná duchovná príprava. Svätá omša blahorečenia sa konala predpoludním v Šaštíne za účasti biskupov, kňazov, predstaviteľov cirkevného a verejného života a tisícov veriacich zo Slovenska a zo zahraničia. Zástupcom Svätého Otca Františka na slávnosti bol prefekt Dikastéria pre kauzy svätých, kardinál Marcello Semeraro, ktorý celebroval svätú omšu. Prítomní boli okrem iných aj Mons. Nicola Girasoli - apoštolský nuncius, Tomaž Marvič - generálny predstavený Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul, Serhiy Pavlish, CM - generálny postulátor misijnej spoločnosti a vicepostulátori procesu blahorečenia Augustín Slaninka, CM a Emil Hoffmann, CM - ktorý v úvode predstavil osobnosť a život Jána Havlíka.
 
Po prinesení relikvií nasledoval obrad blahorečenia Jána Havlíka. V nasledujúcej homílii kardinál Semeraro označil blahorečeného za človeka nádeje. Za muža, ktorý zostal verný Bohu, vlastnému povolaniu a láske k blížnemu. „Je ťažké až hrdinské v niektorých časoch zostať verný Kristovi,“ poukázal kardinál na hĺbku krutosti prenasledovania. Toto utrpenie označil za čas, keď sa stráca život, citujúc slová Písma: „Kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho“ (Mt 10, 37 - 39). U blahoslaveného Jána Havlíka vyzdvihol odpustenie svojim prenasledovateľom, čím sa stal podobným Ježišovi Kristovi.
 
Svätú omšu doprevádzala skupina piatich zborov: Chorus Salvatoris, spevácke zbory Konzervatória v Bratislave, Cirkevného konzervatória v Bratislave, Šaštínsky chrámový zbor a mládežnícky jezuitský zbor. Popoludňajší program ponúkol účastníkom film o novom blahoslavenom s názvom Nezlomný, Korunku Božieho milosrdenstva a hudobný program spojený so svedectvami o živote a odkaze Janka Havlíka. Relikviár s jeho ostatkami bude uložený v novovytvorenej bočnej kaplnke v bratislavskom Kostole svätého Vincenta de Paul počas zajtrajšej ďakovnej svätej omše.
 
Ján Havlík (1928 - 1965) bol seminaristom Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul. Prežil 11 rokov v uránových baniach, lágroch a žalároch československého gulagu. Zomrel na následky mučenia kvôli vernosti Katolíckej cirkvi a odmietnutím spolupráce s totalitným režimom. Pápež František schválil 14. decembra 2023 dekrét o jeho mučeníctve. Základné životopisné údaje, proces prípravy blahorečenia a modlitby si záujemcovia môžu pozrieť na webovej stránke janhavlik.sk.
 
Uznanie hrdinských cností blahorečeného Jána Havlíka, ktorý sa svojím životom postavil proti neslobode a nepravde je silným impulzom pre obnovu viery na Slovensku. Jeho príklad môže byť zdrojom inšpirácie odvahy a sily pre všetkých, ktorí prechádzajú časom neľudských životných skúšok.
 
TO ABU informovala Júlia Kubicová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Významná udalosť Slovenska: blahorečenie Jána Havlíka

Po prinesení relikvií nasledoval obrad blahorečenia Jána Havlíka. V nasledujúcej homílii kardinál Semeraro označil blahorečeného za človeka nádeje. (Foto: Človek a Viera/Jaromír Mikulec)

NOVINKY