Veni Sancte: Trnavské štátne školy otvorili svätou omšou akademický rok 2024/2025

TRNAVA 20. septembra 2024 - V Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave slávnostnou svätou omšou Veni Sancte generálny vikár Mons. Peter Šimko otvoril vo štvrtok 19. septembra nový akademický rok na základných a stredných štátnych školách v Trnavskej arcidiecéze. Svätú omšu celebroval za prítomnosti koncelebrantov vdp. Jána Bednárika a vsdp. Ľuboša Hašana, katechétov, učiteľov a študentov z rôznych miest arcidiecézy.

Vo štvrtok 19. septembra sa v Katedrále svätého Jána Krstiteľa zhromaždili žiaci a učitelia základných a stredných škôl Trnavskej arcidiecézy, aby prosili o dar Ducha Svätého pre nových študentov a všetkých, ktorí sa znovu vracajú do školského prostredia.
 
Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše bol generálny vikár Peter Šimko. Kazateľ Ján Bednárik, sekretár trnavského arcibiskupa, vo svojej homílii pripomenul dôležitosť vzdelávania a zdôraznil, že práca na sebe a svojej viere je cestou k osobnému i spoločenskému rastu. Vyjadril sa k dvom zásadným posolstvám: neustále sa snažiť zdokonaľovať nielen v oblasti vedomostí, ale aj v múdrosti, a to prostredníctvom nasledovania dobrých vzorov, pričom je dôležité sa neporovnávať s inými. „Každý sme originálny, každý máme osobitné dary a od každého sa bude požadovať niečo iné. Dôležité je, aby sme vydali zo seba maximum, všetko čo je v nás dobré,“ povedal „Nasledujme vzory, ktoré nás inšpirujú. Túžim, aby si každý z vás vybral svätca, ktorý mu bude vzorom počas tohto roka, a s maximálnym úsilím sa snažil napredovať bez porovnávania,“ motivoval prítomných na záver.
 
Slávnostné sväté omše Veni Sancte trnavských štátnych škôl sa stali neodmysliteľnou súčasťou zahájenia nového školského roka. Výnimočné stretnutie počas najsvätejšej obety Kristovho Tela a Krvi posilňuje každého individuálne a zároveň podporuje súdržnosť v rámci školského spoločenstva. Korene tejto slávnosti v Katedrále sv. Jána Krstiteľa siahajú až do čias arcibiskupa „ad personam“ Júliusa Gábriša, trnavského apoštolského administrátora v rokoch 1969 - 1987. Odvtedy sa s obľubou tradujú ako duchovná posila pre učiteľov a žiakov v celej arcidiecéze.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Veni Sancte: Trnavské štátne školy otvorili svätou omšou akademický rok 2024/2025

Vo štvrtok 19. septembra 2024 sa v Katedrále svätého Jána Krstiteľa zhromaždili žiaci a učitelia základných a stredných škôl Trnavskej arcidiecézy, aby prosili o dar Ducha Svätého pre nových študentov a všetkých, ktorí sa znovu vracajú do školského prostredia. (Foto: Katarína Štefanovská)

NOVINKY