Osemsté výročie stigmatizácie sv. Františka z Assisi slávili aj v Hlohovci

TRNAVA 18. septembra 2024 - Osemsté výročie stigmatizácie sv. Františka z Assisi, ktoré pripadá na 17. september, slávila Františkánska komunita na celom Slovensku. V Hlohovci pripravila pri tejto príležitosti pre veriacich bohatý program.

Program pri príležitosti osemstého výročia stigmatizácie sv. Františka začali v Hlohovci prednáškou pátra Jeremiáša Kvaku OFM o histórii františkánskej rehole. Priblížil výročné slávenia „800-viek“, ktoré sa teraz konajú takmer každý rok, a tiež príbeh svätého Františka a jeho stigmatizácie. Po prednáške nasledovalo spoločné agapé.
 
Vrcholom dňa bola slávnostná svätá omša, ktorej hlavným celebrantom a kazateľom bol Ján Fábik, farský vikár. Koncelebrovali vojenský kaplán František Krušinský a páter Jeremiáš Kvaka OFM. Slávnostný kazateľ sa zameral na význam utrpenia v našom živote. Spomenul príklad matky, ktorá neváhala ísť bosá na púť za svojho syna a znášať bolesť. Keď jej syn uvidel jej obetu, kľakol si pred ňu a sľúbil, že bude lepší.
 
Svätý František si prostredníctvom stigiem uvedomoval, aké je dôležité zjednotiť sa s Kristom. Hoci nemusíme mať stigmy, môžeme niesť kríže iných na svojich pleciach. Niekedy nevidíme zmysel utrpenia ani kríža, ale ten pochopíme len vtedy, keď sa naň sami necháme pribiť. František sa kríža nezľakol. Boh o nás vie a pokiaľ sa ho budeme držať, nemáme sa čoho báť, dodal kazateľ.
 
Svätá omša bola sprevádzaná spevmi z Taizé. Po záverečnom požehnaní si veriaci mohli znovu pochutnať na pukaneckých párancoch v kláštornom kvadrume.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Osemsté výročie stigmatizácie sv. Františka z Assisi slávili aj v Hlohovci

Vrcholom dňa bola slávnostná svätá omša, ktorej hlavným celebrantom a kazateľom bol Ján Fábik, farský vikár. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY